Uusi kirja tuo esille merkittävän palan suomalaista breikkihistoriaa – Flow Mo – Suomi-breikin kivijalka on tarina intohimosta, tanssista ja ystävyydestä

ARTIKKELIT
Anni Leino, 26.2.2020

Suomalaisen breikkiskenen kansainvälisesti menestynein ryhmä, toukokuussa 18 vuotta täyttävä ja edelleen aktiivisesti toimiva, Flow Mo Crew on pitkäjänteisellä työllään poikkeus sekä kotimaisessa että kansainvälisessä katutanssikentässä. Lajilleen omistautuneet Flow Mo Crew’n jäsenet ovat kasvaneet aikuisiksi intohimonsa parissa, tehneet breikistä itselleen ammatin, vieneet kotimaista breikkiä maailmalle ja siinä sivussa tehneet lajia tunnetummaksi ja saavutettavammaksi Suomessa.

Flow Mo – Suomi-breikin kivijalka -kirjan julkaisua juhlitaan perjantaina 28.2. klo 20-23 We Got This -baarissa Helsingissä. Tapahtuma on kaikille avoin ja ikärajaton.

Lisätiedot tapahtumasivulta ->

Mikko Björk, Johannes Hattunen, Olli-Matti Lajunen, Jussi Sirviö, Hugo Sandberg, Risto Roman, Taija Hinkkanen, Sakari Nisula. Ryhmän jäsenistä kuvasta puuttuu Jani Tolin © Flow Mo Crew

2000-luvun alussa olohuoneet, koulujen jumppasalit ja pihat täyttyivät breikkiringeistä, kun Bomfunk MC’sin Uprockin’ Beats, B-Boys & Fly Girls ja Freestyler nousivat hittilistojen kärkeen. Suomalaisen yhtyeen suosio nosti myös breikin asemaa Suomessa kasvatti harrastajien määrää ja synnytti ensimmäisiä kotimaisia breikkitapahtumia kuten KPO Break -tapahtuman Kuopioon.

Kilpailemisen, voitettujen palkintojen, opetus- ja tuomarointitöiden lisäksi lähes parikymppinen Flow Mo on tehnyt historiansa aikana kymmenkunta näyttämöteosta ryhmänä tai soolona, julkaissut dvd:itä, esiintynyt lukuisilla musiikkivideoilla sekä edustanut useissa televisio-ohjelmissa ja tapahtumissa. Tanssin lisäksi ryhmän jäsenet ovat aktiivisia muusikkoina, dj:nä, kuvataiteilijoina, tapahtumajärjestäjinä ja yrittäjinä.

Helmikuun lopussa julkaistava Juha Korhosen kirjoittama ja kustantama Flow Mo –  Suomi-breikin kivijalka -kirja tarkastelee kotimaisen breikkiskenen kehitystä vuonna 2002 perustetun Flow Mo Crew’n ja sen jäsenten tarinoiden kautta. Se sivuaa myös lyhyesti jo 80-luvulla liikkeelle lähtenyttä kotimaisen breikin ensimmäistä aaltoa, joka ehti hiljentyä ennen vuosituhannen taitteen breikkibuumia.

Tyylilleen uskolliset

Bomfunk MC’s  ja yhtyeen läpimurto on merkittävä osa myös Flow Mo’n syntyä. Bändin ympärille syntynyt tanssiryhmä Savage Feet kiersi Bomfunkin kanssa maailmaa yhtyeen huippuvuosina, ja sen lopettamispäätös vuonna 2002 johti ryhmän tanssijat yhteen jyväskyläläisen Midpoint Rockersin kanssa – Flow Mo Crew syntyi. Ryhmän muodostivat Mikko ”Wartecs” Björk, Taija ”Taya” Hinkkanen, Janne ”Animal” Ratinen, Topi ”Antopio” Tateishi, Jussi ”Focus” Sirviö, Juuso ”Noizy-1” Salonen, Jani Salonen ja Pasi Piipponen. Vuosien varrella kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia. Edellä mainituista perustajajäsenistä mukana ryhmässä ovat edelleen Sirviö, Björk ja Hinkkanen.

Flow Mo tuli pian tunnetuksi tyylistään, jossa näkyi New Yorkissa 70- ja 80-luvulla kehitetty liikekieli, tyyli jota kutsutaan breikkauksen kivijalaksi, foundationiksi. Tyylivalintaan vaikutti suuresti Tanssivintillä opettanut Petri ”Iso-Pete” Kanerva, jonka opissa Savage Feetissa tanssineet Hinkkanen, Björk ja Tateishi olivat kasvaneet. 2000-luvun alussa epämuodikkaalle tyylivalinnalle naureskeltiin, vaikka Flow Mo pärjäsi hyvin kansainvälisisssä kisoissa.

“Flow Mo stands for hard work and love for the culture”

Flow Mo –  Suomi-breikin kivijalka -kirja tuo esiin maailman muutoksen vhs-kaseteista YouTuben kaltaisiin jakelualustoihin. Kirjasta nousee esiin Keski-Suomessa breikkiä opettaneen Mikko Ahlgrenin ja Petri Kanervan kaltaisten yksittäisten sitoutuneiden ihmisten merkitys breikkikulttuurin kehitykselle Suomessa.

Breikistä muotoutuu kirjan perusteella kokonaisvaltainen kuva – kyse on elämäntavasta, jossa omalla persoonalla ja ihmisillä ympärillä on suuri arvo. Kirja on pullollaan hauskoja anekdootteja vuosien varrelta. Tarinoita jaetaan häkellyttävän avoimesti, sivuten tanssin lisäksi tiiviin porukan ihmissuhteita ja elämäntilanteiden muutoksia.

Flow Mo’n Taija ”Taya” Hinkkanen ja Anniina ”AT” Tikka olivat 2000-luvun puolivälissä terävintä kärkeä koko maailman b-girleistä, ja kisakutsuja sekä tuomarointipyyntöjä ropisi runsaasti varsinkin Euroopan tapahtumiin. (Flow Mo – Suomi-breikin kivijalka)

Flow Mo Crew’n saavutukset kotimaassa ja kansainvälisesti ovat hengästyttävää luettavaa niin koko ryhmän kuin sen yksilöiden tasolla. Kiinnostavana yksityiskohtana kirjasta nousee kansainvälisen kentän sponsorointisuhteet ja niihin liittyvä pohdinta. Energiajuomabrändien sponsorisopimukset ja niiden kokoamat breikkiryhmät mahdollistavat asioita ja tekevät lajia näkyväksi, mutta millä hinnalla?

Flow Mo’n kunnianhimo näkyy myös yritystoiminnassa, joista merkittävin ponnistus on vuonna 2010 ovensa Helsingissä avannut tanssikoulu Saiffa, joka tunnetaan myös kansainvälisissä breikkipiireissä mainetta niittäneen ryhmän kotipesänä. Sirviön ja Anniina “AT” Tikan vuonna 2015 perustama B-Boy & B-Girl Dojo -verkkoalusta mahdollistaa breikin opettelun yli 100 opetusvideon avulla missä päin maailmaa tahansa. Vuodesta 2018 Sirviön omistuksessa oleva Dojo on tavoittanut vuoteen 2019 mennessä yli tuhat oppilasta yli 40 maasta. Dojon lisäksi Sirviö ylläpitää omaa The Knowledge Drop with B-boy Focus YouTube-kanavaa.

Sirviö ei suinkaan ole ainoa Flow Mo’sta ponnistanut yrittäjä. Johannes “Hatsolo” Hattunen toi yhdysvaltalaisen Training For Warriors -salikonseptin Suomeen yhdessä entisten Savage Feet-breikkareiden Petri Rasasen ja Kimmo ”Elastinen” Laihon kanssa vuonna 2014. Yhtenä salin valmentajista toimii myös Flow Mo’n perustajajäsen Taija “Taya” Hinkkanen.

Juha Korhosen Flow Mo –  Suomi-breikin kivijalka -kirja vahvistaa kuvaa breikistä täysin omana urbaanina kulttuurina. Kirjan useat henkilöhaastattelut tuovat esiin lukuisat tavat löytää tanssin, tässä tapauksessa breikin pariin, kasvaa siihen kiinni ja sen mukana myös loukkaantumisten ja vaikeampien elämänvaiheiden läpi. Flow Mo Crew’ssa vaikuttaneita tuntuu yhdistävän kunnianhimo, toisten arvostaminen ja periksiantamattomuus – ehkä juuri siksi breikkaajat tuntuvat lopulta putoavan aina omille jaloilleen.


Lähteet: 

Juha Korhonen: Flow Mo – Suomi-breikin kivijalka (ilmestyy 28.2.2020 – ennakkotilattavissa täältä)

www.saiffa.fi