“Vaatihan se tänä aikana sinnikkyyttä” Ismo Dance Company isolla päiväkotikiertueella Lapissa

ARTIKKELIT
Emma Vainio, 29.9.2021

Ismo Dance Company teki elokuussa neljän viikon Lapin kiertueen alueen päiväkoteihin ja kouluihin. Antoisaan kuukauteen mahtui 20 esitystä ja 14 paikkakuntaa.

Helena Ratinen / Ihanapapuna @ Ismo-Pekka Heikinheimo

Helena Ratinen / Ihanapapuna @ Ismo-Pekka Heikinheimo

Ryhmän taiteellinen johtaja Ismo-Pekka Heikinheimo ja tanssija Helena Ratinen pakkasivat elokuussa Ihanapapuna-esityksen tarpeistot farmariautoon ja lähtivät ajamaan kohti pohjoista. “Autoon mahtui tasan kaksi ihmistä etupenkeille, ja kaikki muu tila oli täynnä tavaraa”, Heikinheimo sanoo.

Tanssiryhmä esiintyi Vuotsossa, Sodankylässä, Ivalossa, Äkäslompolossa, Kolarissa, Pellossa, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Savukoskella, Sallassa, Tervolassa, Torniossa, Keminmaalla ja Ranualla. Ajokilometrejä kertyi yhteensä lähes 5 000.

Kiertue rahoitettiin Suomen Kulttuurirahaston tuella, eli päiväkodeille ja kouluille esitykset olivat maksuttomia. Tarkoituksena oli viedä tanssitaidetta lapsille nimenomaan pikkukyliin ja sellaisille alueille, joissa hyvin harvoin mikään ammattilaisryhmä käy esiintymässä.

“Olen itse kotoisin pieneltä, pohjoiselta paikkakunnalta Sallasta. Muistan, kuinka näin kouluaikana vierailevien ryhmien esityksiä, ja olin täysin otettu! Siitä lähti liikkeelle myös oma innostukseni tanssimiseen. Halusin nyt antaa takaisin sitä, mitä olen itse lapsena kokenut: Vau! Voiko tuollakin lailla tehdä? Mitä tuo on? Minäkin haluan!”

Ihanapapuna-esitys on suunnattu 4-6-vuotiaille. Joihinkin päiväkoteihin tuotiin tilausbussilla tai taksilla lapsia myös kauempaa.

“Savukoskella, jonka asukasluku on kokonaisuudessaan noin 900 henkilöä, 3-vuotiaat olivat yleisömme nuorimpia ja neljäsluokkalaiset vanhimpia. Yhteenlaskettuna esityksemme näki lopulta noin seitsemän prosenttia koko kunnan väestöstä!” Heikinheimo iloitsee.

Helena Ratinen / Ihanapapuna @ Ismo-Pekka Heikinheimo

Helena Ratinen / Ihanapapuna @ Ismo-Pekka Heikinheimo

Valoputket takasivat turvavälin esiintyjien ja katsojien välillä

Koko kiertueen ajan Ismo-Pekka Heikinheimo ja Helena Ratinen halusivat olla tarkkoja ja varovaisia koronatilanteen takia. “Rakensimme jokaisen esiintymistilan etulaitaan – eli esiintyjien ja katsojien väliin – eräänlaiset lavastevaloputket. Tästä oli vähintään kahden metrin välimatka katsomon eturivissä istuviin lapsiin, eikä myöskään esiintyjä tullut metriä lähemmäs näitä valoputkia”, taiteellinen johtaja kertoo.

Lisäksi FFP2-maskit olivat kovassa käytössä ja käsiä pestiin tietenkin joka välissä. “Halusimme taata, että sekä esiintyjillä että katsojilla on hyvä ja turvallinen olo. Jos joku lapsi halusi tulla juttelemaan siihen lähemmäs esityksen jälkeen, niin se ei ollut mahdollista. Tämä oli haastavaa.”

Heikinheimo ja Ratinen asuivat koko kiertueen ajan paikoissa, missä voi itse valmistaa ruokaa. “Emme turvallisuussyistä halunneet mennä ravintoloihin tai hotelleihin, missä olisi tullut oltua lähellä muita ihmisiä”, Heikinheimo kertoo. “Vapaahetkinä kävimme patikoimassa tunturissa.”

Valtuustosali muutettiin esityspaikaksi

Heikinheimo kertoo, että monella paikkakunnalla yhteishenki oli huikea. Alueella kiertävä tanssiryhmä haluttiin paikalle keinolla millä hyvänsä. Kun Pelkosenniemellä päiväkotiin ei saanut tuoda ulkopuolisia, paikkakunnan valtuustosali muutettiin esitystilaksi.

“Kun saavuimme paikalle kello 7.30 aamulla, sali oli tyhjennetty valtuutettujen pöydistä, mikrofoneista, kasveista, tauluista ja kaikesta. Ainoastaan puhujapönttö jäi yhdelle sivulle. Esiintymistilasta tuli upean näköinen!”

Entä mitkä olivat kiertueen huippuhetket? “Aivan ehdottomasti lasten kohtaamiset! Osa ei ollut nähnyt yhtä ainutta esitystä eläessään. Oli aivan fantastista ja koskettavaa nähdä lasten eläytyminen ja se, kuinka he ottavat kinesteettisesti liikkeitä vastaan. Ja kuinka nopeasti liikkeellinen kekseliäisyys siirtyy heihin.”