Vapaat tanssiryhmät kasvattavat esitystoimintaansa ja katsojalukuja

ARTIKKELIT
Tanssin Tiedotuskeskus, 25.6.2015

Vapaiden tanssiryhmien määrä on kasvanut huomattavasti Suomessa viime vuosien aikana. Tällä hetkellä vapaita ryhmiä on Suomessa jo 45, kun viisi vuotta aiemmin niitä oli 29. Vapaiksi tanssiryhmiksi kutsutaan valtion harkinnanvaraista toiminta-avustusta tai vain projektikohtaisia tuotantoapurahoja saavia ryhmiä.

Tiedot käyvät ilmi Tanssin Tiedotuskeskuksen kokoamista tanssin esitys- ja katsojatilastoista 2014.

Yhä suurempi osa tanssiesityksistä vapaiden ryhmien ja koreografien tuottamia

Viime vuoden yli 3 000 tanssitaide-esityksestä noin puolet oli vapaiden tanssiryhmien ja koreografien tuottamia. Toisen puolikkaan tuottivat teatteri- ja orkesterilain piiriin kuuluvat valtion tukea saavat ryhmät ja suuret teatterit.
Ulkomailla nähdystä suomalaisesta tanssitaiteesta lähes kaksi kolmannesta oli vapaiden ryhmien ja koreografien esityksiä.

Tanssitaiteen katsojamäärät edelleen kasvussa

Tanssin katsojamäärässä oli pientä kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2014 tanssitaidetta kävi katsomassa lähes 450 000 ihmistä. Ulkomailla suomalaista tanssia esitettiin 39 000 katsojalle 28 maassa.

Katsojaluvut noudattelevat vapaan kentän kasvusta kertovaa kehitystä: yksittäisten koreografien ja vapaiden tanssiryhmien katsojamäärä on selvästi kasvanut (yli 20 000 katsojaa enemmän kuin 2013), kun suurten teattereiden tanssituotannoilla oli vuonna 2014 lähes 15 000 katsojaa vähemmän kuin edellisenä vuonna (laskua 13 %). Osasyynä tähän oli Kansallisbaletin esitysmäärän väheneminen vuonna 2014.

Vaikka ns. vapaan kentän tanssitoiminta ja katsojamäärät lisääntyvät, julkinen rahoitus tanssille ei kuitenkaan ole kasvanut, vaan pysyi suunnilleen vuoden 2013 tasolla.

Vuoden 2014 tilastot julkaistaan myös Teatteritilastot-kirjassa elokuussa.

Suomessa toimii 11 tanssiryhmää ja -tuotantokeskusta, jotka saavat teatteri- ja orkesterilakiin perustuvaa valtion tukea. Lisäksi kahden suuren teatterin, Suomen Kansallisoopperan ja Helsingin Kaupunginteatterin yhteydessä toimivat Kansallisbaletti ja Helsinki Dance Company. Näiden säännöllistä valtion tukea saavien lisäksi viime vuonna tilastoitiin 45 vapaata tanssiryhmää ja lukuisia yksittäisiä koreografeja, joilla oli esitystoimintaa.