Venäjä kiinnostaa esittävän taiteen tekijöitä kansainvälisesti – Tanssin Venäjä -ohjelman tulosten takana on pitkäjänteinen kehitystyö

ARTIKKELIT
Anita Parri, 16.12.2019

Tanssin tiedotuskeskuksen Tanssin Venäjä-ohjelman koordinaattorina vuodesta 2016 toiminut Anita Parri vieraili Jekaterinburgissa järjestetyssä IETM Caravan -tapahtumassa. Reissu vahvisti kokemusta Venäjä-ohjelman merkityksestä ja inspiroi kehittämään sitä eteenpäin.

IETM Caravan Yekaterinburg 2019 ©Ása Richardsdóttir

Vuoden 2019 lopussa Tanssin tiedotuskeskuksen Venäjä-ohjelma on ollut käynnissä kokonaiset viisi vuotta. Noiden vuosien aikana suomalaiset tanssin tekijät ovat vierailleet Venäjällä 190 kertaa. Suomalaisia tanssiteoksia on nähty mm. Moskovassa, Pietarissa, Jekaterinburgissa, Kostromassa, Krasnodarissa, Petroskoissa, Kazanissa ja Omskissa. Lisäksi laboratorioita, työpajoja, luentoja, festivaaleja, opintomatkoja ja muuta yhteistyötä on tehty yhdeksässä eri kaupungissa.

Tulosten takana on pitkäjänteinen kehitystyö, jonka myötä venäläisten tanssin alan organisaatioiden ja ammattilaisten verkosto on vähitellen kasvanut. Venäjä-ohjelman kautta tehdyn yhteistyön laajuus on merkittävä myös venäläisen tanssin kentän kannalta – toiminta maassa on hajanaista, ja mahdollisuuksia laajoihin yhteistyöhankkeisiin on vain vähän.

Marraskuun lopussa minulle tarjoutui tilaisuus osallistua Tanssin Venäjä-ohjelman koordinaattorina Jekaterinburgissa järjestettyyn IETM-verkoston Caravan-tapahtumaan. IETM on kansainvälinen esittävän taiteen verkosto, joka järjestää tapaamisia vuosittain vaihtuvissa Euroopan kaupungeissa. Tapahtuma kokosi Uralin pääkaupunkiin kulttuurialan ammattilaisia Ranskasta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Saksasta, Bulgariasta, Australiasta, Norjasta ja Venäjältä. Tapahtuman paikallisena järjestäjänä toimi Venäjän teatteriliitto.

Tutustuimme viiden päivän aikana jekaterinburgilaiseen esittäväntaiteen kenttään aina nykytanssista nukketeatteriin ja Uralin nykytaiteen biennaalista performanssitaiteeseen. Monelle IETM Caravan oli ensimmäinen matka Venäjälle ja vain harvalla osallistujista oli kokemusta Venäjä-yhteistyöstä.

IETM Caravanin erityispiirre piilee tapahtuman koossa. Meitä oli vain noin kolmisenkymmentä, mikä mahdollisti koko ryhmän liikkumisen yhdessä ja sitä myöten toisiimme tutustumisen. Matkan ohjelma oli intensiivinen ja päivät pitkiä – näin viikon aikana noin 30 esitystä (mukaan lukien Na grani -festivaali, jossa vierailin yksin). Reissuun mahtui mukaan myös epämuodollista yhdessäoloa, hauskanpitoa ja keskusteluja. Työn kannalta kiinnostavat uudet tuttavuudet muuttuivat nopeasti kaverisuhteiksi.

Kolyada-teatterivierailu herätti ryhmässämme paljon keskustelua ja nosti puheenaiheiksi taiteenteon eettisyyden, feminismin, valtarakenteet ja kulttuurien väliset erot. Keskustelut herättivät minut pohtimaan, kuinka tanssin Venäjä-ohjelman näkökulmasta on jatkossakin tärkeää, että myös ohjelman venäläiset yhteistyökumppanit edistävät toiminnallaan tasa-arvoa ja sananvapautta.

Minulle IETM Caravan kokemus korosti, kuinka ainutlaatuinen tiedotuskeskuksen Tanssin Venäjä-ohjelma laajuudessaan on. Ohjelman myötä syntyneet yhteistyökumppanuudet ja toiminnan muodot herättivät kiinnostusta tapahtuman muissa osallistujissa. Tapahtuma tarjosi arvokkaan ja luontevan tilaisuuden verkostoitua. Keskustelut ja kohtaamiset inspiroivat pohtimaan uusia projekti-ideoita ja Venäjä-ohjelman tulevaisuutta.

Keväällä 2020 Venäjä-ohjelman puitteissa järjestetään opintomatka Pietariin. Pietarin opintomatkalle voivat hakea tanssin ammattilaisten lisäksi nyt ensimmäistä kertaa myös sirkuksen ammattilaiset. Lisäksi jo vahvistuneissa suunnitelmissa on suomalaisten tanssiesitysten vieminen Novosibirskiin ja Murmanskiin – kannattaa siis seurata Tanssin tiedotuskeskuksen ilmoitustaulua ja uutisia aukeavien hakujen varalta!

Anita Parri