Ystäviä ja yhteistyömahdollisuuksia pohjoismaista ja Koreasta

ARTIKKELIT
Riikka Siirala, 9.8.2018

Korea–Nordic Connection 2017–18 oli pohjoismaiden ja Korean välinen yhteistyö- ja verkostoitumishanke taiteilijoille, tuottajille tai taiteellisille johtajille, jotka työskentelevät lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen parissa. Tanssitaiteilija Riikka Siirala kertoo blogitekstissä, mitä hän oppi hankkeessa eri maiden käytännöistä ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Kalle Lehto ja Riikka Siirala. Piirros © Yun Pubit.

”Oma fokukseni tässä projektissa oli vauvoille suunnattu tanssi- ja teatteritaide, jota olen tehnyt 12 vuotta luotsaamani Loiske Ensemblen parissa. Suomesta meitä osallistui kaksi esiintyjää/taiteellista johtajaa; minä Tanssin tiedotuskeskuksen kautta sekä sirkustaiteilija Kalle Lehto Sirkuksen tiedotuskeskuksen kautta.

Hanke toteutui kahdessa vaiheessa. Marraskuussa 2017 vierailimme Oslossa tutustuen muihin osallistujiin yhteisissä workshopeissa sekä seuraten lasten ja nuorten esittävän taiteen Showbox-festivaalin esitystarjontaa.

Heinäkuussa 2018 vierailimme Soulissa tutustuen Assitej Summer -festivaalin ohjelmistoon ja jatkaen yhteistyömahdollisuuksien pohtimista osallistujien kesken. Soulissa vierailimme myös monissa teattereissa tutustuen heidän toimintaansa ja ohjelmistoonsa. Lisäksi kuulimme korealaisen lasten esittävän taiteen historiasta ja nykypäivästä sekä pohjoismaisista koulukiertuesysteemeistä.

Riikka Siirala © Yun Pubit

Minä pidin presentaation suomalaisesta lapsille suunnatun esittävän taiteen tilasta, ajankohtaisista esitysaiheista ja siitä, että meillä ei oikeastaan ole toimivaa kiertueorganisaatiota Suomessa tällä hetkellä.

Matkat sisältöineen herättivät monenlaista pohdinnan aihetta. Ainakin sain paremman ymmärryksen siitä, miten kussakin maassa asiat toimivat lastenkulttuurin kohdalla ja mitä asioita painotetaan. Esimerkiksi Koreassa rahoitetaan lähes pelkästään esitysten kiertueita, ei uusien esitysten tekemistä.

Meillä taas on paljon helpompaa saada rahoitusta uuden esityksen tekemiselle kuin vanhan esittämiselle ja kiertuetoimintaan. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on toimivat koulukiertuesysteemit, joista suomalainen ja korealainen tekijä voi toistaiseksi vain unelmoida.

Koreassa vauvaikäisille tehtävät esitykset ovat vielä aika uutta, mutta ne herättivät paljon kiinnostusta. Monia esityksiä ja presentaatioita katsellessa ja kuunnellessa aloin nähdä myös oman työni erityispiirteet paremmin ja samalla sen merkitys kirkastui. Omalla kohdallani hanke sysäsi liikkeelle monenlaisia yhteistyön aihioita ja ideoita, sekä pohjoismaisten että korealaisten kanssa, joita nyt voin lähteä jalostamaan eteenpäin. Lisäksi oli mahtavaa tutustua niin moneen uuteen kollegaan ympäri maailmaa!

Mutta mihin suuntaan lähteä ja mitä polkua seurata? Ainakin se tuli selväksi, että kansainvälinen yhteistyö vaatii paljon enemmän aikaa ja suunnittelua kuin normaalisti. Kulttuurien välinen yhteistyö on myös yleensä hedelmällistä hyvin monella eri tasolla. Ja lisäksi tuli ilmi, että kulttuurien välisissä projekteissa tulkin rooli on erittäin tärkeä hyvän kommunikaation edellytyksenä.

Kiitos Tanssin tiedotuskeskukselle, että sain olla mukana!”

– Riikka Siirala, Helsinki


Korea–Nordic Connection 2017–2018 on ollut yhteistyöohjelma, jonka tavoitteena on luoda pohjaa yhteistyölle pohjoismaisten ja korealaisten nuorten yleisöjen esittävän taiteen toimijoiden välille. Yhteistyö syntyi Korea Arts Management Servicen (KAMS) ja Tanssin tiedotuskeskuksen aikaisemman menestyksekkään Korea–Finland Connection (2010–2012) -hankkeen pohjalta.
Partnerit 2017–2018 ovat olleet KAMS, Assitej (Association of Theatre for Children and Young People), Tanssin tiedotuskeskus, Sirkuksen tiedotuskeskus, Performing Arts Hub Norway, Swedish Arts Council, Danish Arts Foundation ja Scenekunstbruket.