Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi palkittiin Tanssitaiteen valtionpalkinnolla

ARTIKKELIT
Tiia Lappalainen, 27.11.2015

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi torstaina esittävien taiteiden valtionpalkinnot. Tanssitaiteen valtionpalkinto myönnettiin Zodiak – Uuden tanssin keskuksen yleisötyövastaavalle Katja Kirsille.

”Tämä on kunnianosoitus sille työlle, joka tapahtuu esitysten takana ja samalla myös kaikille yleisötyötä eri taiteen aloilla tekeville. Ja toki palkinto kannustaa jatkamaan ja kehittämään omaa työtä”, Kirsi kommentoi palkintoaan torstaina Valtion juhlahuoneistossa Helsingissä.

Ministeri Grahn-Laasosen mukaan yleisötyön merkitystä oli tärkeää nostaa esiin juuri nyt.

”Edelläkävijän työ kiinnittää myös muiden huomiota siihen, että kannattaa keskittyä kehittämään erilaisia toimintamalleja kunnianhimoisella ja luovalla tavalla”, Grahn-Laasonen sanoi.

Grahn-Laasosen mukaan yleistyöllä on valtavan suuri merkitys kaikilla kulttuurisektoreilla mutta myös muualla, esimerkiksi urheilussa.

”Kun kilpailu ihmisten vapaa-ajasta kiristyy, paljon haasteita liittyy siihen, millä tavalla saadaan ihmiset liikkeelle, innostumaan ja kokeilemaan. Siinä yleisötyö ja yleisölähtöinen tekeminen ovat ihan keskiössä”, Grahn-Laasonen sanoi.

”Ja se, että tunnistetaan, kuten Katja Kirsin työssä, erilaiset yleisöryhmät ja löydetään tapoja puhutella eri yleisöjä. Tämä on kulttuurikentällä jatkuvan kehittämisen paikka.”

Mittavan ja luovan yleisötyön kehittäjä

Katja Kirsillä on takanaan Zodiakin yleisötyötä kymmenen vuotta. Hän on toiminut monella tapaa tanssialan yleisötyön pioneerina käynnistäessään Zodiakin yleisötyötoiminnan.
”Lähdimme liikkeelle siitä, mitä yleisötyö on, millaisilla menetelmillä sitä voidaan tehdä ja miten taiteilijat kohtaavat työssään ei-ammattilaisia. Linjana oli alusta asti, että taiteilijat tekevät yleisötyötä ja kohtaavat yleisön ja yhteiskunnan”, Kirsi kertoo.

Palkintoperusteluissa Kirsiä kiiteltiin muun muassa poikkeuksellisen mittavan, luovan ja taiteellisesti kunnianhimoisen yleisötyötoiminnan ideoimisesta, kehittämisestä ja toimeenpanemisesta. Vuonna 2014 Zodiakissa toteutettiin 222 erityyppistä yleisö-, koulutus- ja esittelytapahtumaa, joissa osallistujia oli yli 6 000. Lisäksi Zodiakin yleisötyötoiminta työllistää vuosittain 40–50 tanssin ammattilaista erilaisissa projekteissa ja koulutuksissa.

”Katja Kirsin työ on rikastuttanut ratkaisevasti sitä tapaa, jolla kulttuuri-instituutio toimii yhteisössään, taidelähtöisesti, taiteellisia menetelmiä käyttäen, henkisiä, kulttuurisia ja sosiaalisia raja-aitoja ylittäen ja laajentaen. Katja Kirsi on poikkeuksellisen sitoutunut, aikaansaava, näkemyksellinen ja innovatiivinen työssään, huippuammattilainen jonka toiminnalla on laajaa ja syvällistä taiteellista, kulttuuripoliittista ja sosiaalista merkitystä”, perusteluissa todetaan.

Kirsi muistuttaa, että hyvän yleisötyön perustana on hyvinvoiva taide. Tämä pitäisi hänen mukaansa muistaa erityisesti rahoituksessa.

”Esimerkiksi puolueiden ohjelmissa puhutaan taiteesta vain vähän, ja silloin kun puhutaan, puhutaan usein harrastamisesta. Molemmat ovat ehdottoman tärkeitä asioita. Taide ja harrastaminen ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Jos taiteen rahoitus siirtyy vahvasti harrastamiseen, on vaarana, että lapsi menee pesuveden mukana ja taide näivettyy”, Kirsi sanoo.

 

Creative Commons -lisenssi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.