Ali & Alpo – Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat

Nykytanssi

Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteoksessa Ali & Alpo.

Musiikin ja tanssin vuoropuhelu laajenee kahden toisilleen vieraan kulttuurin rinnakkaiseloksi ja lopulta dialogiksi, jossa pohditaan arabialaisen ja länsimaisen taiteen ja kulttuurin yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Arabialaisella musiikilla on vuosituhantiset perinteet, joiden pohjalta Alawad on tehnyt osittain uusia sovituksia. Aaltokosken omaan kehonkieleen pohjautuva tanssi pitää kiinni identiteetistään, mutta heittäytyy samalla myös aistivaan vuoropuheluun musiikin kanssa. Teoksen lähtökohtana oli molemminpuolinen kiinnostus toisen taidetta kohtaan sekä halu katsoa mitä yhteistyöstä voisi syntyä.

Alawad ja Aaltokoski aloittivat yhteistyön keväällä 2016, kun Alawad esiintyi Aaltokosken 30-vuotistaiteilijajuhlassa Aleksanterin teatterissa. Caisassa kantaesityksensä saava Ali & Alpo -teos on syntynyt kahden tasavertaisen taiteilijan yhteistyönä. ”Ali teki minuun suuren vaikutuksen ihmisenä ja taiteilijana, hänen pakolaistaustansa on tässä tarinassa pikemminkin sivujuonne”, Aaltokoski sanoo. Arabialaisessa musiikissa on paljon samaa kuin suomalaisessa musiikissa – sävelistä ja sanoituksista löytyy samaa surumielisyyttä ja melankoliaa.

Ali Alawad saapui Suomeen turvapaikan hakijana syyskuussa 2015. Viime vuosina kotimaassaan Irakissa Alawad oli pakotettu pitämään ammattinsa salassa. ”Muusikkona toimiminen voi Irakissa olla riskialtista, sillä tietyt ääritahot pitävät muusikon ammatissa toimimista Islamin vastaisena käytöksenä”, Alawad toteaa. Alawad sai kuitenkin kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä ja välttääkseen Suomen viranomaisten pakkopalautuksen Alawad pakeni Suomesta maaliskuussa 2017. Ali & Alpo -teos kuitenkin toteutuu Alawadin toiveen mukaisesti. Company ehti tallentaa Alawadin musiikin sekä videokuvata hänen soittamisensa – Alawad on siis mukana esityksissä videoprojisoinnin kautta.

http://www.aaltokoskicompany.fi/ohjelmisto-item/ali-alpo-2/

Tanja Ahola

Esitykset

Osta lippu
Map

Kulttuurikeskus Caisa

Mikonkatu 17 C, 2. krs Juhlasali, Helsinki

11.4.2017

19.00

12.4.2017

19.00