ALI & ALPO

Arabialainen perinnemusiikki ja nykytanssi kohtaavat sanattomassa dialogissa

Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat sanattomassa dialogissa

Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteoksessa Ali & Alpo. Musiikin ja tanssin vuoropuhelu laajenee kahden toisilleen vieraan kulttuurin rinnakkaiseloksi ja lopulta dialogiksi, jossa pohditaan arabialaisen ja länsimaisen taiteen ja kulttuurin yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Arabialaisella musiikilla on vuosituhantiset perinteet, joiden pohjalta Alawad on tehnyt osittain uusia sovituksia. Aaltokosken omaan kehonkieleen pohjautuva tanssi pitää kiinni identiteetistään, mutta heittäytyy samalla myös aistivaan vuoropuheluun musiikin kanssa. Teoksen lähtökohtana oli molemminpuolinen kiinnostus toisen taidetta kohtaan sekä halu katsoa mitä yhteistyöstä voisi syntyä.

Alawad ja Aaltokoski aloittivat yhteistyön keväällä 2016, kun Alawad esiintyi Aaltokosken 30-vuotistaiteilijajuhlassa Aleksanterin teatterissa. Caisassa kantaesityksensä saanut Ali & Alpo -teos on syntynyt kahden tasavertaisen taiteilijan yhteistyönä. ”Ali teki minuun suuren vaikutuksen ihmisenä ja taiteilijana, hänen pakolaistaustansa on tässä tarinassa pikemminkin sivujuonne”, Aaltokoski sanoo. Arabialaisessa musiikissa on paljon samaa kuin suomalaisessa musiikissa – sävelistä ja sanoituksista löytyy samaa surumielisyyttä ja melankoliaa.

Ali Alawad saapui Suomeen turvapaikan hakijana syyskuussa 2015. Viime vuosina kotimaassaan Irakissa Alawad oli pakotettu pitämään ammattinsa salassa. ”Muusikkona toimiminen voi Irakissa olla riskialtista, sillä tietyt ääritahot pitävät muusikon ammatissa toimimista Islamin vastaisena käytöksenä”, Alawad toteaa. Alawad sai kuitenkin kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä ja välttääkseen Suomen viranomaisten pakkopalautuksen Alawad pakeni Suomesta maaliskuussa 2017. Ali & Alpo -teos kuitenkin toteutuu Alawadin toiveen mukaisesti. Company ehti tallentaa Alawadin musiikin sekä videokuvata hänen soittamisensa – Alawad on siis mukana esityksissä videoprojisoinnin kautta.

Työryhmä:
Koreografia ja tanssi: Alpo Aaltokoski
Musiikki: Ali Alawad
Valosuunnittelu: Kari Gratseff
Äänisuunnittelu: Johanna Storm
Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo
Videokuvaus: Thomas Freundlicht
Videokäsikirjoitus: Alpo Aaltokoski
Videoeditointi: Joe Davidow
Valokuvaus: Alejandro Lorenzo, Tanja Ahola
Tuotanto: Alpo Aaltokoski Company ja Kulttuurikeskus Caisa

Lippuvaraukset: info@barkerteatteri.fi
Liput: 25 / 10 €

Kuva Tanja Ahola

Esitykset

Map

Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö

Raunistulantie 25H, Turku

20.4.2017

19:00