Ari Numminen: Pro Patria / Paikallisliike 2016

Isänmaallisuus ja tanssi. Voiko isänmaallisesti tanssia? Pro Patria on Ari Nummisen tanssikollektiivi Vimmalle valmistama esikoisteos. Teoksessa kauneutta ja ylpeyttä ihannoiva kansallisromanttinen musiikki johdatetaan törmäyskurssiin nykytanssin ilmaisuun isänmaallisuuden primitiivisestä voimasta. Teos sai ensi-iltansa 24.10.2015 osana Yksin Sateessa? –festivaalia Joensuun kaupunginteatterissa.

Koreografia: Ari Numminen
Tanssi: Mari Kortelainen, Mira Laakkonen ja Terhi Lilja
Äänisuunnittelu: Miikka Ahlman
Valosuunnittelu: Mikko Pajanen
Kiertueen valoteknikko: Markku Tanskanen

Koreografin sanat
Useimmiten työni lähtevät musiikin synnyttäminä. Koreografiani ovat myös olleet jonkinlaisia tutustumisretkiä eri musiikin tyyleihin. Rock, kansanmusiikki, uusiklassinen musiikki. Joskus eri instrumentit ovat inspiroineet. Haitari, kitara, trumpetti. Ennen kaikkea inspiroidun tanssijoista, joskus jopa painijoista. Hyvin erilaisista tanssijoista historioineen ja traditioineen.

Viimeisen kahden vuoden aikana olen saanut itseni kiinni kuuntelemasta romanttista musiikkia, joka selkeästi liittyy kansakuntamme heräämisen aikaan, aikaan ennen itsenäistymistä. Kaikessa mahdottomassa romanttisuudessaan joku puhtaus ja neitseellisyys yhtä aikaa koskettaa, kohottaa, huvittaa tässä musiikissa. Toisaalta nolottaa oma tunteikkuus, mutta nyt on antauduttava tämän romantiikan ja tunnemyrskyn silmään.

On selvää, että tulkitsemme tanssijoina kuulemaamme ensisijaisesti ruumiillaamme. Nykytanssia ei näiden sävellysten aikaan vielä edes käsitteenä tunnettu ja juurikin siitä syystä tämän päivän kehollisuus laitetaan nyt palvelemaan menneisyyttä. Törmäyskurssille. Jos asiat niin vaativat.

Yksinkertaisesti tulkitsemme kehoillamme sävellettyä musiikkia, joka on sävelletty kauan ennen meitä. Voiko isänmaata tanssia ja mikä ihme on tämä isänmaa? – Ari Numminen

Liput
15€ normaali
13€ Waltti-kortilla
10€ ITAK:n jäsenet, opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, lapset.

Lipunmyynti puolta tuntia ennen ovelta.
Ennakkovaraukset: itak@itak.fi / 050 581 6300.
Varattujen lippujen lunastus viimeistään 15 minuuttia ennen esitystä ovelta.
Sotku, Suokatu 42/2, 70110 Kuopio.

Teos on osa Itäisen tanssin aluekeskuksen Paikallsliike-festivaalia.
Kesto: 1 h 0 min

Itäisen Tanssin Aluekeskus - Paikallisliike

Johanna Turunen

Esitykset

Osta lippu
Map

Sotku

Suokatu 42/2 70110, Kuopio

17.6.2016

19.00