Big Brothers & Sisters ed. 2

Nykytanssi

Ohjelmiston teosten teemana on tekoäly ja sen monet seuraukset nykymaailmassa.

Tervetuloa Big Brothers & Sisters ed. 2 ohjelman esitysiltamiin, jonka tuottajana toimii Catalysti Transcultural Artist in Finland yhdistys. Tapahtuman teosten teemana on tekoäly ja sen monet seuraukset nykymaailmassa.

Tekoälyn ja Internet-sovellusten käyttö ja vaikutus nykyiseen yhteiskuntaan on valtava, etenkin nuorilla. Niiden käyttö ja vaikutus niin suomalaiseen kuin myös maahanmuuttajaväestöön on valtava. Toisaalta sen käyttö voi luoda uusia ja tuntemattomia mahdolllisuuksia kohdata tai tuntea toisiamme paremmin.

Vapaan Taiteen Tila
23.-24.10.2020, 19.00 &
25.10.2020, 14.00
Esitysiltaman kesto 2h.

LIPUT Holvista & ovelta!

10€ työtön tai Catalystin jäsenet /15 normaali /
20€ kannatus lippu.

OHJELMA

MIRROR MIRROR SEES THEM ALL
Nadja Pärssisen (tanssi ja koreografia), Roberto Fuscon (ääni, live-visuaalisuus ja interaktiivisuus) ja Virpi Velinin (valokuva ja koreografia).

Installaatio esityskokonaisuudessa tanssija ja valokuvaaja liikkuvat vuorovaikutteisesti suhteessa aikaan, tilaan, yleisöön, toisiinsa ja live-installaatioon, joka koostuu pienistä liikkuvista peileistä, heijastetuista kuvista, äänimaisemasta ja valosta.

Projekti on tutkimus siitä, miten identiteetistä ja ruumiillisesta läsnäolosta neuvotellaan ja muunnetaan tekniikan avulla, kun transienttiset itset rakennetaan, vääntyvät, hajotetaan ja rakennetaan uudelleen digitaalisten kohtaamisten aikana. Ihmisten ja tekoälypohjaisen tekniikan välillä on selvä yhteisriippuvuus, ja haastamme yleisön ajattelemaan, missä identiteetti sijaitsee, kun ruumiillinen läsnäolo tapahtuu tekniikan välityksellä. Leikkisällä tavalla käsittelemme kysymystä siitä, miten tätä riippuvuutta aiheuttavaa identiteettipeliä pelataan ja millä tavoin se sekoittaa meidät osaksi mekanismejaan, älykkyyttään ja vastustamatonta visuaalista lumoaan.

RED ROOM
By Jaap Klevering,
Ääni- ja esitystaiteilija

Kuka on tekoäly? Mikä on sen todellinen identiteetti? Onko sillä edes identiteettiä?
Esityksessä käytetään tekoälyä improvisoidussa runoäänimaisemassa – käyttäen Googlen Voicepad – puhe tekstiksi. Tämä työkalu siirtää puhutun kielen kirjoitettuun tekstiin ja voi auttaa yleisöä ymmärtämään puhuttua kieltä helpommin.

Kuten käy ilmi, Googlen Voicepadilla on oma mielensä. Se siirtää kuulemansa kyseenalaistamatta tarkkuutta. Tuloksena oleva kirjoitettu teksti on summa siitä, mitä tietokone kuuli kyseenalaistamatta merkitystä. Se on matalan älykkyysosamäärän kääntäjä ja hidastunut verrattuna Watsoniin. Tulos on humoristinen, hämmentävä ja kyseenalainen. Jos tällainen koneen älykkyys vaikuttaa päivittäiseen viestintään ja kehittäisi lopulta vapaata tahtoa, ihmisen luovuus haastetaan ennakoimattomilla tavoilla. Esitys tulee olemaan sekä englanniksi että suomeksi.

IMAGINARIUM OF THE RATIONAL THINKER
Uzair Amjad,
mediataiteilija.

Hanke koskee ihmisen tulevaisuuden kuvittelemista algoritmin aikakaudella. Algoritmiset tekniikat ovat kaikkialla läsnäolevia ja kaikkitietäviä kuten kaikki muinaiset jumalat. Ne ovat näkymättömiä, mutta niiden poliittiset ja sosiaaliset vaikutukset ovat tuntuvia. Tämä tekniikka imee ihmisiä nopeasti ”teknisiin järjestelmiinsä” ja erottaa meidät kosmisesta todellisuudesta. Tämän erottamisen poistamiseksi on kiireellistä ymmärtää tämä tekninen järjestelmä yhdistämällä tieteelliset ja taiteelliset lähestymistavat.

Yhdistämällä algoritmisen ennakoinnin, spekulatiivisen fiktion, kuvankäsittelyn ja suorituskyvyn elementtejä projekti näkyy pelattavuutena ja sarjana maalauksia. Työ pelaamisen helpottamisen kautta kutsuu yleisön keskustelemaan algoritmipohjaisten tekniikoiden ekologisista, sosiaalisista ja poliittisista vaikutuksista. Työ kannustaa syventämään tekno-yhteiskuntaamme tutkimaan uusia sopeutumistapoja ja uutta ”poliittista kuvitteellista”.

Tuottaja Catalysti ry
www.catalysti.fi

Ohjelmaa on tukenut Koneen Säätiö, Taike, Helsingin kaupunki & OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö .

Tiedot Facebookissa

(c) Virpi Velin & Roberto Fusco

Esitykset

Map

Vapaan Taiteen Tila

Vilhonvuorenkuja 15-16, Helsinki

23.10.2020

19.00

24.10.2020

19.00

25.10.2020

14.00