Breath

Nykytanssi

Koreografi-tanssija Tero Saarinen ja säveltäjä-harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen juhlivat BREATH-yhteisteoksensa kotimaan ensi-iltaa Tampere-talon Isossa salissa lauantaina 12.5.2018 klo 19.

Koreografi-tanssija Tero Saarinen ja säveltäjä-harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen juhlivat BREATH-yhteisteoksensa kotimaan ensi-iltaa Tampere-talon Isossa salissa lauantaina 12.5.2018 klo 19. Vahvasta esiintyjyydestään tunnetut ja kansainvälistä menestystä niittäneet taiteilijat ottavat teoksessa toisistaan mittaa äänen ja liikkeen voimaverkossa. Työryhmässä mukana ovat myös muun muassa valo- ja lavastussuunnittelija Mikki Kunttu ja pukusuunnittelija Teemu Muurimäki. BREATH on jo ennen ensi-iltaansa herättänyt merkittävää kansainvälistä kiinnostusta, ja kiertueista neuvotellaan jo tuleville kausille ympäri maailman.

Kaksikon ensimmäinen yhteisteos BREATH kietoo yhteen elävää musiikkia, tanssia ja visuaalisuutta. ”Teoksessa kaksi vuonna 1964 syntynyttä miestä kohtaavat toisensa lavalla lahjakkuuksineen ja rajoituksineen. BREATH kertoo omaäänisyydestä ja itsenäisyydestä. Toisaalta se käsittelee toisen ihmisen kuulemista, omien rajojen hälvenemistä ja omasta ehdottomuudesta hellittämistä. Innostumalla toisesta ihmisestä voi lopulta olla itsekin enemmän”, kuvailee koreografi-tanssija Tero Saarinen. ”Tämä meidän aikamme ruokkii eristäytymistä, suojautumista ja itseensä käpertymistä. Me toivomme maailmaan enemmän ymmärrystä ja toisen kohtaamista.” Saarisen mukaan teokseen mahtuu myös paljon huumoria, joka kumpuaa esiintyjien omasta äänestä ja jääräpäisyydestä.

”Meidän molempien yleisölle tässä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea sekä jotain uutta että ennestään tuttua”, kertoo muusikko Kimmo Pohjonen. ”Vaikka me Teron kanssa edustamme eri taidemuotoja, meissä on myös älyttömän paljon samaa. Esimerkiksi minulle tanssijat ovat olleet yksi keskeisistä opettajista musiikin kentällä. Tanssi on opettanut minua soittamaan”, Pohjonen jatkaa. ”Pääsimme viime vuonna improvisoimaan yhdessä ensimmäistä kertaa lavalla. Siinä hetkessä syntyi aivan uskomaton yhteys. Meille molemmille tuli voimakas halu tehdä jotain yhdessä”, kuvailee Saarinen.

”Tampere-talo tarjoaa hienot puitteet ensi-illalle”

”Meistä tuntui luontevalta järjestää Suomen ensiesitys Tampere-talolla. Olemme molemmat tehneet pitkään talon kanssa yhteistyötä, ja tämä tuntui hyvältä jatkumolta. On tärkeää, että kaikki toiminta ei ole vain pääkaupunkikeskeistä”, kertoo Saarinen. ”Itse olen Viialasta kotoisin ja Tampere on minulle kotikenttää. Haluamme luoda ensi-illasta ainutlaatuisen kokemuksen, ja Tampere-talo tarjoaa hienot puitteet tähän”, lisää Pohjonen.

”Kantaesitys on aina hyppy tuntemattomaan. Tämän tyylinen riskinotto vie taidetta eteenpäin, kehittää alaa ja mahdollistaa taas uusia avauksia. Tanssin ja musiikin yhtälö on toki juuriltaan vanha, mutta siinä on todellista esiintyjyyden alkuvoimaa. Maltamme tuskin odottaa, että pääsemme Tampere-taloon kotimaan ensi-iltaa toteuttamaan”, kertoo Saarinen.

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas on ylpeä talolle tarjotusta mahdollisuudesta toimia Saarisen ja Pohjosen ensimmäisen yhteisteoksen ensi-illan esityspaikkana ja Tero Saarinen Companyn yhteistuottajana: ”Tampere-talon Iso sali soveltuu poikkeuksellisen hyvin juuri tällaisen laajan ja kunnianhimoisesti toteutetun tuotannon näyttämöksi”. Saarisen ja Pohjosen lisäksi myös muilla työryhmän jäsenillä on yhteistä historiaa Tampere-talon kanssa, sillä teoksen valo- ja lavastussuunnittelija Mikki Kunttu aloitti oman työuransa Tampere-talon palveluksessa.

Perttu Saksa

Esitykset

Osta lippu
Map

Tampere-talo

Yliopistonkatu 55, Tampere

12.5.2018

19:00