Cecilia Moisio: Error Humanum / Paikallisliike 2017

Error Humanum tuo näyttämölle teoksen, joka saa yleisön miettimään omaa suhtautumistaan epäonnistumiseen ja epäonnistumisen pelkoon. Miten käy esityksessä, jossa kaikki epäonnistuu?

Error Humanum puhuu siitä, miten ja miksi epäonnistumista ei usein haluta myöntää tai näyttää. Yhteiskunta opettaa meidät onnistujiksi ja voittajiksi tai ainakin, että vain onnistuminen on positiivinen asia. Useimmiten ei opita selviytymiskeinoja epäonnistumiseen. Miten käy esityksessä, jossa kaikki epäonnistuu? Voiko epäonnistuminen muuttua onnistumiseksi sitä eri tavoin lähestyen? Miksi usein nauramme toisten epäonnistumiselle?

Error Humanum tuo näyttämölle teoksen, joka saa yleisön miettimään omaa suhtautumistaan epäonnistumiseen ja epäonnistumisen pelkoon. Nyky- yhteiskunta kehottaa meitä piilottamaan tunteemme, olemaan individualisteja, jotka eivät tarvitse muita. Seurauksena on muista eristäytyminen ja häpeän tunne. Epäonnistuminen aiheuttaa häpeää, häpeän tunne taas puolestaan itsevihaa ja aggressiota.

Lavalla nähdään kolme esiintyjää, jotka kuvaavat epäonnistumisen hetkiä ja tilanteita. He liikkuvat sarkastisesti vauhdinhurmassa yhä uudestaan epäonnistumisesta toiseen. Heidän yrityksensä muuttuvat turhautuneiksi, epätoivoisiksi ja kivuliaiksi. Epäonnistumisten läpi taistellen ja kohdatessaan oman epäonnistumisenpelkonsa he lopulta oppivat muuttamaan epäonnistumisensa ja nolostumisensa osaksi jotakin positiivista, osaksi kaunista, vahvaa ja todellista omakuvaansa.

Error Humanum puheen ja tekojen välistä ristiriitaa, periksiantamattomuutta, häpeää ja hilpeyttä. Huumori on vahvasti läsnä teoksessa niin mustana kuin muissakin väreissä. Ymmärtämättömyys ja tilannetajuttomuus tuo koomisen vivahteen: huumorin ja sarkasmin kautta tilanteet tuodaan yleisölle tutuiksi. Toisaalta myös nöyryys, pelkojen tuoma suru ja koomikon kyyneleet värittävät Error Humanumia.

Itä-Suomen tanssin aluekeskus

Cecilia Moisio

Petra Tiihonen

Esitykset

Osta lippu
Map

Sotku

Suokatu 42/2, Kuopio

14.6.2017

19:00

Ensi-ilta