Erika Alajärvi: Jos kuulisit jonkun huokaavan

Mitä saa mukaansa, kun on lähdettävä ja jätettävä kaikki? Eri aikakausilta ja paikoista peräisin olevista lauluista syntyy kokonaisuus, joka kertoo lähtemisestä ja lähteneen kaipauksesta. Vanha musiikki, klassinen maailma ja nykyflamenco kohtaavat.

Mitä saa mukaansa, kun on lähdettävä ja jätettävä kaikki? Läpi vuosisatojen ovat ihmiset lähteneet eri syistä tahtoen tai tahtomattaan. Mukana ovat kulkeneet muistot laulujen muodossa.

Jos kuulisit jonkun huokaavan on musiikillinen ja tanssillinen kohtaaminen niiden peteneran historiallisten ainesten kanssa, jotka ovat säilyneet nykypäivään. Eri aikakausilta ja eri paikoista peräisin olevista lauluista syntyy kokonaisuus, joka kertoo lähtemisestä ja lähtevän, lähteneen kaipauksesta.

Flamencon tyylilajina petenera edustaa syvää melankoliaa; kaihoa, lumousta ja kirousta, mutta sen juuret ulottuvat kauas menneisyyteen. Siinä soivat romanssit ja sefardijuutalaisten laulut keskiajalta, se on kulkeutunut konkistadorien jälkeisinä aikoina Etelä-Amerikkaan, ja palannut taas muuntuneena.

Esiintyjistä jokainen on taiteellisen uransa aikana ristennyt, tietämättäänkin, peteneran eri aikojen ilmentymien kanssa. Jokainen tuo oman historiansa mukaan kohtaamiseen: vanha musiikki, kansanmusiikki, klassinen maailma ja nykyflamenco keskustelevat keskenään.

Esiintyjät: Erika Alajärvi, Ulla Paakkunainen ja Mika Seppänen
Koreografia: Erika Alajärvi
Musiikin sovitus: Mika Seppänen, Ulla Paakkunainen ja Erika Alajärvi
Puvustus: työryhmä ja Anna Pérez

Tuotanto: Hierbabuena

Aino Acktén kamarifestivaali, syyssarja

Jos kuulisit jonkun huokaavan

Ulla Paakkunainen

Ykä Pihlajamäki

Esitykset

Osta lippu
Map

Cafe Sonck, Kallion kirkko

Itäinen Papinkatu 2, Helsinki

27.11.2019

19:00