Erika Alajärvi: Jos kuulisit jonkun huokaavan

'Jos kuulisit jonkun huokaavan' katsoo flamencon lähteille tarkastellen myyttiä, legendaa ja sen variaatioita eri aikoina eri paikoissa.

Teoksen musiikki pohjaa flamencossa kohtalokkaana tunnetun tyylilajin, peteneran, varhaisiin muotoihin.  Sen juurissa soivat vanhat sävelmät: kansanlaulut, keskiaikaiset romanssit, sefardijuutalaisten laulut.

Petenera edustaa syvää melankoliaa; kaihoa, lumousta ja kirousta, mutta sen synnystä ei ole ollut varmuutta. Sen sijaan historia on täynnä tarinoita mustalaispetenerasta, juutalaispetenerasta, kohtalokkaasta naisesta, joka joutuu turmioon tai syökseen miehet turmioon, seireeneistä, laulajasta Paternan kylästä Andalusiassa ja laulajasta Petenin kylästä Guatemalassa. Peteneran tanssimisen on uskottu tuovan huonoa onnea.

Teos katsoo flamencon lähteille tarkastellen myyttiä, legendaa ja sen variaatioita. Jos kuulisit jonkun huokaavan on musiikillinen ja tanssillinen kohtaaminen niiden peteneran esimuotojen historiallisten ainesten kanssa, jotka ovat säilyneet nykypäivään ja kulkeutuneet eri puolille maailmaa.

työryhmä
Erika Alajärvi, tanssi ja koreografia
Ulla Paakkunainen, sopraano
Mika Seppänen, sello

Jos kuulisit jonkun huokaavan

hierbabuena.fi

Esitykset

Osta lippu
Map

Cafe Sonck

Itäinen papinkatu 2, Helsinki

19.6.2019

19:00

Ensi-ilta