Essi Kausalainen: Parantava astia

Nykytanssi

Esitys kolmelle kaksijalkaiselle ja heitä kannatteleville tukirakenteille, äänentoistolaitteistolle, tekstille ja modifioiduille äänimassoille. Ensi-ilta Ehkä-tuotannon XS-festivaalilla nykytaidetila Kutomolla Turussa 23.11.2018.

Parantava astia on Essi Kausalaisen yhteistyö Marja Ahdin ja Florian Feiglin kanssa. Se on esitys kolmelle kaksijalkaiselle ja heitä kannatteleville tukirakenteille, äänentoistolaitteistolle, tekstille ja modifioiduille äänimassoille. Teoksen nimi viittaa parantamistraditioon, joka operoi erityisillä äänitaajuuksilla ja niiden synnyttämällä resonanssilla. Se viittaa kulhoon soittimena sekä sekoittamisen ja sekoittumisen paikkana.

Parantava astia on epälooginen esitys veden syklisestä liikkeestä, mutaatioista ja myötävärähtelystä – solutason kommunikaatiosta. Se kiipeää ylös vuorenrinnettä, virtaa hikinoroina, sanoina ja äänipuroina. Se muuttaa muotoaan veden tavoin haihtuen, kasautuen ja kiteytyen. Myötävärähtelyn tila syntyy kappaleen altistuessa ulkopuolisen voiman taajuudelle. Kun systeemien, kuten magneettikenttien, koneiden, rakenteiden, ruumiiden tai soivien kulhojen ominaisvärähtelytaajuus on keskenään sama, tai lähes sama, saavutetaan resonanssi. Kohtaaminen voimistaa kappaleiden värähtelyn erityisen suureksi liikkeeksi, jonka voima voi yhtä lailla olla hajottava tai hoivaava.

Ihmiskorva tunnistaa kulhon värähtelyn soivina harmonioina, mutta ääni on myös kosketusta ja liikettä. Se etenee aineen halki aaltoina, kuten vesi tai lima, sitoen yhteen toisistaan irrallaan olevat ruumiit. Ääni rytmittyy äänteiksi, kieleksi ja soinneiksi, merkityksiksi, jotka pilven tavoin hajaantuvat ja kasautuvat, satavat rankkasateina ja tulvivat yli. Resonoiva ruumis on huokoinen astia, joka vuotaa. Vetisen koostumuksensa kautta se kytkeytyy osaksi laajempaa sykliä laajentuen tilassa ja ajassa, menettämättä silti muotoaan.

Essi Kausalaisen uusi teos Parantava astia ensiesitetään Kutomolla marraskuussa 2018 osana Ehkä-tuotannon kymmenettä XS-festivaalia.

Konsepti ja teksti: Essi Kausalainen
Äänisuunnittelu: Marja Ahti
Esitys: Marja Ahti, Florian Feigl ja Essi Kausalainen
Assistentti: Viljami Nissi
Tuotanto: Ehkä-tuotanto ja Essi Kausalainen
Residenssi: Ehkä-tuotanto/Kutomo
Tukijat: Eskus – Esitystaiteen keskus, Frame, Goethe Institut, Taiteen edistämiskeskus ja TelepART

Esitys: pe 23.11.2018 klo 19 osana XS-festivaalin ohjelmaa

Yhteisilta Mira Kauton esityksen Station to Station to Station kanssa

Liput: 15/10€
Osta lippuja

Essi Kausalainen

Ehkä-tuotanto

Kuva: Essi Kausalainen

Esitykset

Osta lippu
Map

Nykytaidetila Kutomo

Kalastajankatu 1 B, Turku

23.11.2018

19:00

Ensi-ilta