Fern Orchestra: IKEBANA – Plant Series VIII

Nykytanssi|Koko perheelle

IKEBANA – Plant Series VIII on lajienvälinen liikkeellinen asetelma, esitys kasveille ja ihmisille. Miten usein viet lempisylikasvisi teatteriin?

Fern Orchestran vierailuesitys Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa.

Jos haluaa oppia männyistä, tulee oppia männyiltä. (Bashõ 1644-94)

Ikebanassa hyväksytään asioiden tilapäinen luonne ja tunnustetaan ihmisen paikka luonnon kiertokulussa. Kukkien asettelumetodi ilmaisee ajan muutosta; ihmisen kykyä kohdata oleva hetki ja tulevat haasteet. Siinä missä puulajilla kestää tuhat vuotta kiivetä vuoren yli, ihmisen aikakäsitys on parhaimmillaankin joitakin satoja vuosia.

IKEBANA – Plant Series VIII -esitys haastaa katsojan luopumaan itselleen asettamasta vaatimuksesta olla erillinen muusta luonnosta ja kutsuu kokijaa kohtaamaan toiseutta. Kasvit ja tanssijat pyrkivät yhteyteen, joka vapauttaa kasvissa olevat sisäiset esteettiset voimat eri olomuotojen, asentojen ja asetelmien kautta. Kasvien syvällinen tuntemus saattaa olla ratkaisevassa asemassa ihmiskunnan jatkuvuuden kannalta.

Esitys on toteutettu monilajisesti ja siinä esiintyvät sekä kasvit että ihmiset. Teos on siten suunnattu myös kasveille, jotka pääsevät esitykseen ilmaiseksi maksavan ihmisen kanssa. Miten usein viet lempisylikasvisi teatteriin?

Teoksen äänisuunnittelu tehdään yhdessä kasvien kanssa muuttamalla biologiset toiminnot ihmisen kuultavaksi. Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus soittaa kasveja Fern Orchestran Kasvijameissa.

#kaikkipaitsifotosynteesionturhaa

Fern Orchestra on taide- ja tiedekollektiivi, joka työskentelee kasvien ja mikro-organismien parissa. Teokset käsittelevät valon, ihmisen ja ympäristön suhdetta teosten ollessa esitystaidetta, nykytanssia, julkaisuja ja valo- ja äänitaidetta. Kollektiivin edellinen teos oli Mareld. Siinä keskiössä on panssarisiimalevä (Alexandrium ostenfeldii), joka on 220 miljoonaa vuotta vanha mikro-organismi. Pimeässä hohtava levä on tunnettu suomalaisessa kansanperinteessä meritulena tai virvatulena. Esitykselle myönnettiin SÄDE-kunniamaininta Lajienvälisestä valosuunnittelusta.

Työryhmä: Markus Heino, Vespa Laine, Samuel Salminen, Ilona Salonen, Kalle Suominen, Maileena Vaajoensuu & kasvit | växter
Tuotanto: Fern Orchestra ja Läntinen tanssin aluekeskus
Yhteistyö: Turun Kaupunginteatteri
Ensi-ilta: 31.3.2022, Turun Kaupunginteatteri

VIERAILUESITYS

Teostiedot Zodiakin sivuilla

Maileena Vaajoensuu

Esitykset

Osta lippu
Map

Zodiak Stage

Kaapeliaukio 3, B-aula, Helsinki

19.5.2022

19:00

20.5.2022

19:00

21.5.2022

13:00

21.5.2022

19:00