Florentina Holzinger & Vincent Riebeek / CAMPO: Schönheitsabend

Nykytanssi

Itävaltalais-hollantilaisen koreografiparin näyttämöteös käsittelee kauneuden, seksuaalisuuden, hulluuden ja valtasuhteuden tematiikkaa

Florentina Holzingerin ja Vincent Riebeekin Schönheitsabend (suom. “kauneusilta”) ammentaa 1900-luvun alun orientalismista, joka heijastelee esityksessä ilmeneviä valtasuhteita, sukupuolirooleja, väkivaltaa, seksiä ja hulluutta, ekstaasia ja epäsiveellistä erotiikkaa.

Yksi esityksen lähtökohdista on vuoden 1910 baletti Shéhérazade ja vuosisadan alun tanssiparien halu uudistaa tanssia (ja itseään) eksoottisten fiktioiden kautta. Myös ajanjakson kuuluisien (queer) tanssijaparien, kuten Vaslav Nijinskyn ja  Ida Rubinsteinin tai Ted Shawn ja Ruth St. Dénisin, henkilökohtainen elämä inspiroi koreografien mielikuvitusta.

Schönheitsabend –esityksessä on kolme osaa klassisen baletin traditioita mukaillen: “Tänze des Lasters”, “Tänze des Grauens’ & “Tänze der Ekstase” (paheiden, kauhun ja ekstaasin tanssit). Osat ovat saaneet inspiraationsa pahamaineisen tanssipari Anita Berberin ja Sebastian Drosten kirjoituksista, jotka Holzingerin ja Riebeekin tavoin muokkasivat kauneuden käsitettä täyttäen esityksensä aistien hulluudella, ekstaasilla ja siveettömyydellä. Näissä kolmessa osassa Holzingerin ja Riebeekin tulkitsema romanssi, todellisuus ja unelmat kietoutuvat toisiinsa etsien tasapainoa.

Florentina Holzinger (s. 1986, Itävalta) opiskeli koreografian tekoa Amsterdamin taidekorkeakoulun SNDO:ssa (School for New Dance Development). Palkitun koreografin diplomityö Silk sai Prix Jardin d’Europe –palkinnon ImPulsTanz –festivaalilla 2012.

Vincent Riebeek (s. 1988, Alankomaat) tuli tutuksi kansainväliselle tanssikentälle Florentina Holzingerin kanssa tehdyn yhteistyön kautta. Valmistuttuaan SNDO:sta 2013, Riebeek on ollut mukana useissa projekteissa. Teatteritilojen lisäksi Riebeekin työskentelyä on nähty gallerioissa ja näyttelytiloissa, esimerkiksi 4ULTIMATE –nimisen amsterdamilaistaustaisen taiteilijaryhmän kanssa.

Florentina Holzinger ja Vincent Riebeek ovat tehneet useamman vuoden yhteistyötä, minkä tuloksena ovat syntyneet duetot Kein Applaus für Scheisse (2010) ja Spirit (2012), sekä ryhmäkoreografia Wellness (2013). Molemmat ovat tehneet tämän jälkeen sooloteokset, mutta palanneet taas työpariksi tehdäkseen esityksen Schönheitsabend.

Kiasma-teatterin nettisivut

Karolina Wiernik

Esitykset

Osta lippu
Map

Kiasma-teatteri

Mannerheiminaukio 2, Helsinki

6.4.2017

19:00

7.4.2017

19:00