Johanna Nuutinen: IRIS

Teos vie katsojat tanssin ja elokuvan keinoin visuaalisesti vangitsevalle ja fyysiselle matkalle ihmisyyden säröistä koostuvaan kudelmaan.

Tanssitaiteilija Johanna Nuutisen syyskuussa ensi-iltansa saava, tanssia ja elokuvaa yhdistävä IRIS käsittelee vahvuuden, kestävyyden, selviytymisen ja nähdyksi tulemisen tarpeen teemoja. IRIS vie katsojat virtuoottisen fyysiselle, alitajunnasta ponnistavalle ja visuaalisesti vangitsevalle matkalle kohti ihmisyyden säröistä koostuvaa kudelmaa.

IRIS pohjautuu Johanna Nuutisen haastattelemien seitsemäntoista 80-90-vuotiaan henkilön kokemuksiin. Haastatteluissa esiin nousseista teemoista Nuutinen rakensi yhdessä elokuvantekijä Jukka Rajala-Granstubbin kanssa surrealistisen polun, joka liikkuu herkän lavamaailman ja karun elokuvamaiseman välillä.

Teoksessa tanssivat mm. ruotsalaisessa Cullberg Balletissa tanssineet Nathalie Ruiz ja Yvan Auzely. Lyhytelokuvat teokseen on kuvannut Jukka Rajala-Granstubb. Lyhytelokuvissa esiintyvät eri-ikäiset suomalaiset tanssi- ja sirkustaiteen huippuosaajat.

Johanna Nuutinen: ”Halusin tutkia, mitkä muistot ja tapahtumat liikuttavat pitkän elämän eläneitä ihmisiä vielä tänäkin päivänä ja mistä he haluavat puhua, kun elämää ei ole enää paljoa jäljellä. Löysin valtavan inspiraation lähteen avaamalla koko läsnäoloni tuntemattomalle ihmiselle.

Voimakkaimmin haastatteluista nousivat esiin ihmisen kestävyys ja sitkeys; kyky nousta takaisin jaloilleen elämän viilloista huolimatta. Haastatteluiden aikana oivalsin, että kaikkien elämän käänteiden ja kolhujen jälkeen nämä ihmiset istuivat edessäni sankareina kantaen elettyä elämää kuin haarniskaa hartioillaan ja luottaen jokaisen haasteen vahvistamiin voimavaroihinsa.

Tuomalla lavalle kaksi kypsempää esiintyjää pohdin myös, voimmeko saada kaikki teoksen kokijat – niin katsojat kuin itse esiintyjätkin – päästämään irti ikärajoitteista ja näkemään toisissamme ihmisyyden sen eri vaiheissa.”

Esityksen kesto n. 55 min.

Tekijät:

Konsepti ja koreografia: Johanna Nuutinen

DOP: Jukka Rajala-Granstubb

Käsikirjoitus: Johanna Nuutinen, Jukka Rajala-Granstubb

Valosuunnittelu: Joonas Tikkanen

Äänisuunnittelu: Tuomas Norvio and Stefan Backas

Pukusuunnittelu: Minttu Vesala

Esiintyjät lavalla: Nathalie Ruiz, Yvan Auzely

Esiintyjät filmillä: Alma Äijö, Anni Koskinen, Onni Hämäläinen, Filip Forsström, Yvan Auzely, nathalie Ruiz, Eila Ilola, Kari Harju

Tukijat:

Suomen Kulttuurirahasto, Vivicas Vänner säätiö, Hurberin rahasto, Svenska Kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin Kaupunki, Taidetehdas MALAKTA ja SHAWBROOK residenssikeskus.

JOHANNA NUUTINEN

Jukka Rajala-Granstubb

Esitykset

Osta lippu
Map

Turbiinisali, Kaapelitehdas

Tallberginkatu 1 C, Helsinki

22.9.2017

19.00

Ensi-ilta

23.9.2017

19.00

24.9.2017

19.00

27.9.2017

19.00

28.9.2017

19.00

29.9.2017

19.00