Ismo Dance Company: Anybody’s Architecture; Kansalliskirjasto

Nykytanssi

Anybody's Architecture: Kansalliskirjasto on neljäs osa viiden teoksen koreografisesta sarjasta, jossa taidetanssi, arkkitehtuuri ja elävä musiikki kohtaavat.

Koreografia, konsepti ja ohjaus: Ismo-Pekka Heikinheimo
Tanssi: Jyrki Haapala
Live-musiikki: Moritz Cartheuser
Arkkitehtuuriasiantuntija: Simon le Roux

Esitykset: To 1.3.2018 klo 18:30 ja Ti 6.3.2018 klo 18:30.
Esityspaikka: Kansalliskirjaston Kupolisali, Unioninkatu 36, Helsinki
Esityksen kesto noin 30 min
Esitykseen on vapaa pääsy!

Teoksemme on inspiroitunut Kansalliskirjaston arkkitehtuurista ja tunnelmasta, siellä tapahtuvista toiminnoista ja kauniista kirjoista. Suomen vanhin tieteellinen kirjasto on tieteen temppeli ja kirjojen pyhäkkö. Kansalliskirjaston päärakennuksen Kupolisaliin astuessaan astuu 180 vuotta taakse päin historiassa. Ympärillä on valtavat määrät kirjoja, jotka kohoavat kerros kerrokselta kohti kupolista tulevaa valoa. Moniväriset allegoriset kattomaalaukset kertovat antiikin ajoista, runoudesta, viisaudesta, filosofiasta, eksoottisista kielistä sekä luonnon- ja oikeustieteestä. Kupolisalin 28 kipsimarmoripintaista pylvästä kantavat tummia mahonkilehtereitä. Keskelle jää tyhjä iso tila. Tässä tilassa esityksemme tapahtuu.

Tanssija on käärittynä omaan ihoonsa, kirjat kansiinsa. Ihminen lukee niin kirjoja kuin arkkitehtuuriakin aistiensa kautta. Rakennus on luettava sen pinnan antamien muotojen kautta, mutta missään ei ole elämää, jos siellä ei asuta. Asuminen on tilassa olemisen juurtumista maailmaan. Kaikki rakennukset muodostavat ainutlaatuisen paikan, mutta tilaa ei ole ilman tapahtumaa, eikä tapahtumaa voi olla ilman tilaa. Koreografiassa kuten arkkitehtuurissakin vallitsevat samat fysiikan sanelemat voimat, joiden kanssa on tultava toimeen.

Carl Ludvig Engelin suunnitteleman Kansalliskirjaston empiretyylisellä arkkitehtuurilla kuvattiin Venäjän keisarin ylevämielistä valta-asemaa. Uusklassinen arkkitehtuuri on suorakulmaista, selkeää ja viittaa antiikin roomalaiseen rakennustaiteeseen. Kaksoissymmetrinen geometrinen puhtaus ja voimakas rationaalinen arkkitehtuuri luovat ankaran rakenteen, johon on lisätty runsaasti yksityiskohtia. Arkkitehtuurin koristeelliset yksityiskohdat on taitavasti alistettu kokonaisuudelle. Kupolisali on hiljainen ja aika pysähtyy. Tilan kokija lukee tilaa uppoutuen rivien väliin ja jokainen voi lukea eri tarinaa.

Anybody’s Architecture -teossarjan kolme ensimmäistä arkkitehtuurikohdetta olivat Löyly, Temppeliaukion kirkko ja Hvitträsk. Kansalliskirjastossa esitettävän neljännen osan kanssa ne muodostavat historiallisen aikajanan, jossa edetään aivan uusimmasta nykyarkkitehtuurista vuoteen 1840. Syksyllä nähtävä viides osa yhdistää kaikkien osien koreografisen materiaalin neljän tanssijan monimuotoiseksi runolliseksi koreografiaksi.

#AnybodysArchitecture

 

 

Ismo Dance Company Facebookissa

Ismo Dance Company Twitterissä

Ismo-Pekka Heikinheimo LinkedIn

Ismo Dance Companyn kotisivu

Teoksen tapahtumasivu Facebookissa

Ismo-Pekka Heikinheimo

Esitykset

Map

Kansalliskirjasto

Unioninkatu 36, Helsinki

1.3.2018

18:30

Ensi-ilta

6.3.2018

18:30