Ismo Dance Company | Anybody’s Architecture: Rantaelämää

Suomi on kesäteattereiden luvattu maa, mutta missään ei esitetä kesätanssiteatteria. Niinpä päätimme luoda ja aloittaa tämän uuden lajin nykytanssin monimuotoiselle yleisölle.

Nykytanssi voi olla myös iloa, svengaavaa rytmisyyttä ja hupaisia kohtauksia esitettynä uimarannalla. Kyllä! Tämä teos esitetään Pihlajasaaren uimarannalla ja monien auringonpalvojien ihailemien perinteikkäitten uimakoppien edustalla.

Tanssi | Tanja Illukka, Satu Rekola ja Jaakko Simola
Ohjaus, konsepti ja koreografia | Ismo-Pekka Heikinheimo
Musiikin esitys | Mikko Helenius
Arkkitehtuuriasiantuntija | Simon le Roux

Esityspaikka: Pihlajasaaren uimakoppi numero 37 ja sen edessä oleva hiekkaranta.
Esityksiin on vapaa pääsy.
Muista tuoda oma rantapyyhe, retkituoli tai aurinkotuoli mukanasi. Seisoakin voi ja saa. Esityksen kesto 30 min.

Sanotaan, että suru on vahva ja syvä tunne. Me väitämme, että niin on ilokin. Tarvitsemme positiivisuutta ja jaettua hyvän olon tunnetta pitkän koronakauden jälkeen. Sen vuoksi suunnataan yhdessä rannalle nauttimaan tanssitaiteesta. Live-musiikki on valittu joukkoistamalla ihmisten lempi kesäkappaleista ja niiden tekstit vievät teoksen kerrontaa eteenpäin.

Anybody’s Architecture on sekä arvostelu- että yleisömenestyksen saanut tanssiteossarja, joka rakentuu arkkitehtuurin ja tanssitaiteen yhdistämiselle. Nyt alkavalla sarjan toisella kaudella vierailemme arkkitehtuurikohteissa, jotka ovat käyttäjilleen matalan kynnyksen kohteita ja kaupunkilaisten arkipäivän toimintaan liittyviä rakennuksia julkisilla paikoilla.

Teoksessa Anybody’s Architecture: Rantaelämää käytetään visuaalisena lähteenä Pihlajasaaren uimakoppien muotokieltä ja yksityiskohtia. Paikan historia ja siellä käyvien ihmisten sosiaalinen toiminta ovat antaneet ideoita teoksen kohtauksille.

Pihlajasaari uimarantoineen on Helsinkiläisten kesäparatiisi. Saaresta tehtiin kansanpuisto jo vuonna 1929. Saaren upeat hiekkarannat ovat läheisen merenpohjan imuruoppauksen yhteydessä tehtyjä rantoja. Ne ovat ihmisen maisemoimia ja maisema-arkkitehtuurin tulosta.

Pihlajasaaren värikkäät uimakopit ovat kuin pieniä taloja, joissa on pyramidikatto ja korkeimmalla kohdalla taivaaseen kurottava tappi. Niiden alhaalta ylös kapeneva muoto antaa mukavasti yhdelle ihmiselle kerrallaan tilaa vaikkapa vaihtaa vaatteensa tai lukea aikakauslehteä sateelta suojassa. Ne ovat kuin miniatyyrikesämökkejä. Niiden edustalla otetaan aurinkoa, leikitään, jumpataan ja nautitaan sosiaalisuudesta. Ne toimivat myös kesäisten tavaroiden säilytyspaikkana. Niistä on erinomaiset merinäköalat yli hiekkarannan kohti Helsingin kirkontorneja, savupiippuja ja satama-alueita.

Helsinki vuokraa Pihlajasaaressa 37:ää uimakoppia kaupunkilaisille. Ensimmäiset vuonna 1929 rakennetut kopit olivat kankaisia ja niissä oli lentäviä lokkeja kuviointina. Puiset kopit saareen tehtiin 1960-luvulla. Niiden väritykset ovat muuttuneet vuosien varrella koppien uusimisen kautta ainakin kolme kertaa. Uimakopit ovat olleet usean sukupolven ajan tärkeää kesäpäivien arkkitehtuuria ja ne ovat kehystäneet upeaa näköalaa merelliseen Helsinkiin jo yli 90 vuotta. Pihlajasaaren hiekkarannalla on aikoinaan järjestetty uimakouluja, ohjattua liikuntaa ja erittäin suosittuja missikisoja. Rannalla on ollut jo 30-luvulta lähtien monimuotoista rantaeleganssia, auringonpalvontaa, voimistelua ja poseeraamista.

Lautta-aikataulu Pihlajasaareen

Ismo Dance Company Facebookissa

Ismo-Pekka Heikinheimo / LinkedIn

Ismo Dance Company kotisivut

Ismo Dance Company Instassa

Ismo Dance Company Twitterissä

Sakari Viika

Esitykset

Map

Uimakoppi numero 37 ja sen edessä oleva hiekkaranta

Pihlajasaari, Helsinki

8.7.2021

18:00

Ensi-ilta

9.7.2021

18:00

10.7.2021

13:00

10.7.2021

15:00

11.7.2021

13:00

11.7.2021

15:00

15.7.2021

18:00

16.7.2021

18:00

17.7.2021

13:00

17.7.2021

15:00