Ismo Dance Company | Anybody’s Architecture: Senaatintorin portaat

Anybody's Architecture: Senaatintorin portaat on seitsemäs osa koreografisesta sarjasta, jossa taidetanssi, arkkitehtuuri ja elävä musiikki kohtaavat.

Koreografia, konsepti ja ohjaus | Ismo-Pekka Heikinheimo
Muusikko | Hanna Ryynänen
Arkkitehtuuriasiantuntija | Simon le Roux

Tanssijat |
Taru Aho
Waltteri Haapaniemi
Henna Männikkö
Minttu Pietilä
Pinja Poropudas
Heidi Tiainen
Robyn Vuorela
Ville Välikoski
Teoksen liikemateriaali on luotu yhdessä tanssijoiden kanssa.

Esitystä katsotaan Senaatintorilta.

Esitys on yleisölle maksuton.

Esityksen kesto noin 30 min.

Anybody’s Architecture: Senaatintorin portaat on tanssiteos kahdeksalle tanssijalle yhdessä Suomen rakastetuimmista julkisista tiloista. 60 metriä leveän ja 46-askelmaisen jyrkän portaikon takana nousee uusklassismia edustava korkeuksiin kohoava ja valkoisena hohtava Helsingin tuomiokirkko. Portailta aukeaa vaikuttava näkymä Senaatintoria ympäröivään esteettisesti yhdenmukaiseen empire-keskustaan.

Tästä harmonisesta kaupunkikokonaisuudesta löytyvät niin poliittista valtaa, tiedettä, kulttuuria kuin hengellisyyttä varten suunnitellut rakennukset. Senaatintori ja sen portaikko on kuitenkin kaupunkilaisten arkipäivän toimintaan liittyvä arkkitehtoninen ympäristö.

Tanssiteos innoittuu liikkeen arkkitehtonisista mahdollisuuksista, tanssivien ihmisten kehojen ja heidän ulkopuolisen fyysisen arkkitehtuurin suhteista sekä Senaatintorin portaiden ja sen ympäristön historiasta ja paikan sosiaalisesta luonteesta. Monimuotoinen, selkeästi piirtyvä ja sulavasti kohtauksesta seuraavaan etenevä koreografia on kiinteässä vuorovaikutuksessa portaikon ja sen ympäröivän arkkitehtuurin kanssa.

Senaatintori ja sen näyttävät portaat ovat olleet ja ovat edelleen merkittävä näyttämö erilaisille valtiollisille juhlallisuuksille, mutta myös kansalaisten mielenilmaisuille. Siellä on iloittu ja murehdittu, on oltu toiveikkaita ja petytty, marssittu virkatehtävissä ja aatteen puolesta, pelätty ja uhottu. Siitä on muodostunut myös merkittävä taiteen ja kulttuurin ulkoilma-areena.

Senaatintori on suomalaisille kovin tuttu – mutta vain pinnalta. Harva tietää kaikkia tarinoita, joita Suomen kauneimpaan aukioon liittyy. Vaikkapa sen, ettei Senaatintorin suunnitellut arkkitehti Carl Ludvig Engel olisi halunnut tuomiokirkkoonsa massiiviportaita laisinkaan. Torin pohjoislaidalla kirkkoterassia vasten sijainnut päävartio vuodelta 1819 purettiin kirkkoterassille torilta nousevien monumentaaliportaiden tieltä 1840- luvulla. Engelistä oli liki pöyristyttävää, että keisari halusi kirkon edustalle nykyiset portaat. Engel olisi halunnut kirkon eteen pääesikunnan rakennuksen samaan empire-tyyliin kuin muutkin rakennukset.

Nyt kirkon edustalla on valtavan leveä portaikko. Hieno se on silti, vaikkei aivan Engelin suunnitelmien mukainen. Kirkon portaat ovatkin mitä mainioin tapaamis- ja istuskelupaikka kauniina kesäpäivänä. Portaista on tullut yksi kuvatuimmista kohteista Helsingissä ja se on kaikkien suomalaisten tunnistama ikoninen paikka, jossa myös tuhannet turistit päivittäin ihastelevat paikan luonnetta.

Teosta tukevat: Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus
Yhteistyössä: Helsingin tanssiopisto, Vastavaihe Oy ja Tuomiokirkkoseurakunta

Ismo Dance Company Facebookissa

Ismo Dance Companyn kotisivu

Ismo-Pekka Heikinheimo LinkedIn

Ismo Dance Company Instagramissa

Ismo Dance Company Twitterissä

Minna Hatinen

Esitykset

Map

Senaatintorin portaat

Senaatintori, Helsinki

20.7.2022

15:00

Ensi-ilta

20.7.2022

17:00

21.7.2022

15:00

21.7.2022

17:00

22.7.2022

15:00

22.7.2022

17:00

23.7.2022

15:00

23.7.2022

17:00

24.7.2022

15:00

24.7.2022

17:00