Ismo Dance Company: Sateenkaarten välissä

Nykytanssi

Tanssiteos Sateenkaarten välissä on luonteeltaan kuin hämärässä esitetty aikuisten satubaletti. Se inspiroituu Vantaan taidemuseo Artsin 80 päivää -näyttelyn teoksesta How About A Little Rainbow Reflection, jonka on maalannut kuvataiteilija Riikka Hyvönen.

Tumma pitkäpäinen hahmo tupsahtaa sateenkaarten odotustilaan. Hän on My Little Ponyn hengenheimolainen ja yllättävä kosminen ilmestys. Hän pääsee henkiselle ja keholliselle matkalle sateenkaarten väliin. Hahmo hurmaantuu ja haltioituu sateenkaarista ja osaa myös kommunikoida niiden kanssa. Avaruudellinen energia ja valonsäteiden kaikki värit saavat hänet lopulta virtaamaan ja tuntemaan yhteenkuuluvuutta sateenkaarten perheessä. Sitten on taas aika jatkaa kohti seuraavaa epätodellisuutta.

Esitykseen on vapaa pääsy, mutta mukaan mahtuu vain 30 ensimmäistä, joten varaa paikkasi sähköpostitse osoitteesta artsi@vantaa.fi .
Suosittelemme lämpimästi myös osallistumaan yleisöopastukselle klo 13.

Sateenkaarten välissä
Kuvataide: Riikka Hyvönen
Koreografia, konsepti ja ohjaus: Ismo-Pekka Heikinheimo
Tanssi: Tanja Illukka
Live-musiikki: Moritz Cartheuser
Puvustus ja maskeeraus: Ismo-Pekka Heikinheimo ja Tanja Illukka
Tuotanto: Ismo Dance Company
Kesto: 25 min

Koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo rakentaa esityksen, jonka pohjana on kuvataiteen ja tanssitaiteen yhdistäminen. Hän haluaa luoda kokemuksen, joka muotoutuu eri ihmisten erilaisten kehollisten todellisuuksien mukaan, mutta joka on samalla jaettavissa kehollisen yhteytemme ja kehollisen sanattoman tiedonmuodostuksen välityksellä. Voimme kokea yhdessä ja erikseen samaan aikaan. Ilman toisen kokemusta ei olisi minun kokemustani. Samuuden kokemus ja mahdollisuus toisen ymmärtämiseen ovat olemassa.

Esitys toteutetaan Ismo-Pekka Heikinheimon kehittämällä Taideteossidonnaista koreografiaa -työmenetelmällä. Taideteossidonnainen koreografia merkitsee tietyssä paikassa sijaitsevan ja tietyn taideteoksen yhteyteen tehtyä koreografiaa. Taiteidenvälisyys ja visuaalisuus ovatkin luonnollinen osa Heikinheimon työtä ja ne tuovat oman merkityksensä teosten sisältöihin. Keskipisteenä on tanssiva ihminen.

Teoksessa ei haeta alkuperäiselle taideteokselle uskollista tanssillista toisintaa, vaan taidemuotojen yhdistämistä kokemukselliseksi, olemassa olevista ja uusista aineksista muodostuvaksi tapahtumaksi. Tanssin visuaalisuus ja muotosidonnaisuus ovat samaa maata kuin kuvataiteessa, mutta sen erilainen materiaalisuus, reaaliaikainen kehollisuus ja hetkellisyys tekevät siitä katsojalle jännittävän ja aina ainutkertaisen tapahtuman.

Heikinheimo on kiinnostunut luomaan hetkellisiä, ennen tapahtumattomia ihmisten ja ideoiden kohtaamisia tilan, liikkeen ja ajan mahdollisuuksia hyödyntämällä. Hänelle koreografia on kommunikaation väylä ja maailmassa olemisen muoto.

Artsissa nähtävän taidenäyttelyn teemoja ovat katoavaisuus ja ohikiitävyys, sillä teokset ovat olemassa vain hetken: ne syntyvät helmikuussa ja tuhoutuvat toukokuussa, kun ne maalataan peittoon uuden näyttelyn tieltä. Teokset ovat olemassa siis 80 päivää. Tanssiteos taas tapahtuu silloin, kun tanssija tanssii. Koska tanssi tavoittaa katsojan kinesteettisen empatian, se jatkuu tanssin loputtuakin mielikuvina, assosiaatioina, jälkinä liikkeen graafisista piirroista ja tuntumana katsojan kehollisuudessa.

Vantaan taidemuseo Artsi

Ismo Dance Companyn Facebook-sivut

Ismo Dance Companyn kotisivut

Ismo-Pekka Heikinheimo LinkedIn

Tapahtuman Facebook-sivu

Ismo-Pekka Heikinheimo

Esitykset

Map

Vantaan taidemuseo Artsi

Paalutori 3, Vantaa

11.5.2019

14:00