Ismo Dance Company: Syöpäsi minussa

Monimutkaisten tunteiden kehollisuudesta

Syöpäsi minussa tarkastelee syöpää syöpään sairastuneen puolison näkökulmasta.

Raskaasta aiheesta huolimatta teos tuo toivoa syövän jossain muodossa kohdanneille. Tanssin voimakkaan kehollisuuden kautta on mahdollisuus tuntea samaistumista, jakaa yhteistä surua ja käsitellä monimutkaisia tunteita.

Syöpä koskettaa, tulee iholle ja tunteisiin. Se aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita, tunteiden välttelyä ja pitkäkestoisia tunnelukkoja. Syöpään liittyviä tunteita voi olla vaikea ilmaista ja niistä on usein vaikea puhua. Monilla meistä on tärkeä ihmissuhde syöpää sairastavaan, joko lähiomaiseen, sukulaiseen, ystävään tai työtoveriin. Joka kolmas suomalainen sairastuu itse syöpään. Syöpäsi minussa -teoksessa tunteva, kokeva ja läsnä oleva tanssija toimii tunteiden tulkkina niille monille, jotka ovat joutuneet läheiseen kosketukseen syövän kanssa.

Syöpäsi minussa on taiteellinen tulkinta syövän aiheuttamista tunteista. Teos ei lähesty syöpää lääketieteellisenä tutkimuskohteena, vaan avoimen kokemusperäisesti. Omakohtainen laajennetaan ja jaetaan yhteiseksi koskettavaksi ja empaattiseksi esitykseksi.

Työryhmän koreografi on kohdannut syövän lähipiirissään jo neljästi. Ensin oli oma kehollinen kokemus syöpädiagnoosista, joka osoittautui vaarattomaksi kasvaimeksi. Toinen oli veljen vaimon sairastuminen syöpään. Kolmas oman isän pitkä syöpäsairaus ja syöpään menehtyminen. Neljäs oman puolison äkillinen sairastuminen ja radikaali leikkaushoito.

“Haluan tuoda sisältöä ja aineetonta pääomaa ihmisille ja yhteisöihin, joissa vaikutan tai joihin voin saada kontaktin taiteen kautta. Minulle taide on ihmisten kohtaamisen kautta tapahtuvaa elämyksellisyyttä, kokemuksellisuutta, ajatustenvaihtoa ja itseilmaisua. Taide antaakin mahdollisuuden moninaisten nykyisyyksien ja todellisuuksien tulla esiin. Taide on vuorovaikutuksellista, sillä ihminen on aina suhteessa johonkin.” -Ismo-Pekka Heikinheimo

Koreografia, konsepti ja ohjaus: Ismo-Pekka Heikinheimo

Tanssi: Tanja Illukka

Musiikin sävellys ja esitys: Jouko Kyhälä

Valosuunnittelu: Jukka Huitila

Pukusuunnittelu: Sami Korhonen

Lavastus: Simon le Roux

Valokuvat: Sakari Viika

Kesto n. 50 min

K12

Ismo Dance Company yhteistyössä Kulttuurikeskus Caisan kanssa

Teosta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Vantaan tanssiopisto ja Tanssi-idea ry

Ismo Dance Company

Caisa

Sakari Viika

Esitykset

Osta lippu
Map

Caisa

Kaikukatu 4B, Helsinki

22.9.2020

19:00

Ensi-ilta

23.9.2020

19:00

24.9.2020

19:00

25.9.2020

19:00

26.9.2020

19:00

27.9.2020

19:00

29.9.2020

19:00