Järvenpääjuhla 2022 : Kuplat-Juhlat | Tanssiryhmä Off/Balance, Agit-Cirk, Kuplat-Juhlat-työryhmä

Tapahtuma|Koko perheelle

Kuplat-Juhlat on maaginen, rituaalinomainen ja yhteisöllinen esityksen, konsertin sekä juhlien välimaastossa syntyvä monitaiteellinen tapahtuma

Kuplat-Juhlat on maaginen, rituaalinomainen ja yhteisöllinen esityksen, konsertin sekä juhlien välimaastossa syntyvä monitaiteellinen tapahtuma. Tapahtumassa astutaan uuteen aikaan sekä henkisesti että fyysisesti.

Järvenpääjuhlassa 2022 Kuplat-Juhlat koostuu koko päivän jatkuvasta esityksestä, jossa eri kohtaukset vaihtuvat lomittain. Päivällä koetaan koko perheen perhejuhlaosio. Juhlat jatkuvat iltamyöhään saakka enemmän aikuisille suunnattuna juhlana.

Järvenpääjuhla on koko kansan maksuton kaupunkitapahtuma, joka valtaa kaupungin yhteisellä tekemisellä, taiteella ja musiikilla.

Aiemmin Hangossa nähty Kuplat-Juhlat-esitystapahtuma toteutetaan yhteistyössä tanssiryhmä Off/Balancen ja nykysirkusryhmä Agit-Cirkin kanssa. Tapahtuman kokonaissuunnittelijoina toimivat äänisuunnittelija Tuomas Norvio ja koreografi Sari Palmgren. Yli kymmenpäisessä esiintyjäjoukossa mukana lisäksi mm. Elina Häyrynen (Off/Balance), Terhi Kuokkanen (Off/Balance), Satu Rekola, Sari Palmgren, Anni Rissanen, Johanna Ikola ja Jukka Peltola. Muusikkoina ovat Tuomas Norvion lisäksi harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen sekä lyömäsoittaja Juuso Hannukainen. Kuplat-Juhlat 2022 sai ensi-iltansa Jyväskylän Kesässä 9.7.2022.

Mistä Kuplat-Juhlissa on kysymys, teoksen kokonaissuunnittelijat Tuomas Norvio ja Sari Palmgren?

Tuomas: Kuplat-Juhlat on monien asioiden yhtälö. Siinä on tanssia, sirkusesiintyjiä ja livemusiikkia. Järvenpääjuhlissa valtaamme Järvenpää-talon, ja jaamme sen erilaisiin tiloihin. Näiden erilaisten äänellisten ja visuaalisten tilojen myötä illan dramaturgian voi kokea monella tavalla. Kuplat-Juhlat on liikkuva ja liukeneva tapahtumaketju, joka toivottavasti päättyy nimensä mukaisesti juhliin.

Sari: Kuplat-Juhlissa on myös osallistavia elementtejä. Osallistua ei ole tarvitse jos ei halua, mutta kyseessä ei ole perinteinen esitysmuoto, jossa yleisö on vain katsojana.

Entäs ne kuplat?

Sari: Meillä on käytössämme komsiokuplia. Ne ovat puolipallon muotoisia rakennelmia, joiden päällä voi myös liikkua. Kuplat liittyvät sanana juhliin – tietynlainen kuplivuus on läsnä monissa esityksen osissa.

Tuomas: Kun ensimmäistä kertaa astuin sisään komsiokuplaan, laskeutui heti rauha ja mielikuvitus lähti lentämään. Kupla on fyysinen ja henkinen, energisoiva paikka.

Mistä Kuplat-Juhlat sai alkunsa?

Tuomas: Oli ajatus komsiokuplista ja Hangon Tulliniemen rannasta, missä Kuplat-Juhlat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Ja vapaasta tilasta, jossa ympäristö ja improvisaatio kohtaavat. Ja pitkäkestoisuudesta – kun esitys kestää kauan, kaikkea ei voi täysin suunnitella valmiiksi. Improvisaatio vaatii aikaa, jotta asiat ehtivät kehittyä. Halusimme mukaan monenlaisia tekijöitä.

Sari: Myös tekemisen vapaus on ollut tärkeä asia: jokainen esiintyjä voi tuoda mukaan sellaisia asioita, joita haluavat tämän puitteissa tehdä. Moni Jyväskylän Kesän Kuplat-Juhlien esiintyjä on ollut mukana alusta asti. Mukana on tanssitaiteilijoita ja Sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirk.

Tuomas: Muusikot Kimmo Pohjonen ja Juuso Hannukainen ovat olleet mukana alusta lähtien. Olen improvisoinut molempien kanssa paljon, ja he ovat olleet aiemminkin tekemisissä tanssin ja sirkuksen kanssa. Hekin kokevat tämän tapahtumana, jossa tehdään jotakin sellaista, mitä ei muualla pääse tekemään.

Millä mielin Kuplat-Juhliin kannattaa saapua?

Sari: Voi ajatella saapuvansa piknikille. Voi myös olla, että esitystä joutuu vähän etsimään välillä.

Tuomas: Kuplat-Juhliin voi suhtautua iltamana tai tapahtumana. On mahdollista tulla Kuplat-Juhlien alkuun, käydä katsomassa toinen esitys jossain muualla ja palata myöhemmin takaisin. Esityksestä saa varmasti kiinni, vaikka on välillä muualla tai saapuu vasta pariksi viimeiseksi tunniksi.

Järvenpääjuhla

Kuplat-Juhlat

Tomi Parkkonen

Esitykset

Map

Järvenpää-talo

Hallintokatu 4 , Järvenpää

20.8.2022

17.00-01.00