Jeux/ Uudelleen kuviteltu/ Re-imaganed

Koreografi Liisa Pentti kuvittelee Nijinskyn "kadonneen" baletin vuodelta 1913 uudelleen ja antaa menneisyydestä peilautuvalle koreografialle muodon futuristisessa hengessä.

Jeux on Vaslav Nijinskyn ’kadonnut’ baletti, joka kantaesitettiin Pariisissa 1913, vain muutama viikko ennen kuuluisaa Kevätuhri-baletin esitystä. Jeux oli myös Claude Debussyn viimeinen orkesterisävellys, joka lunasti paikkansa musiikin historiassa ensimmäisenä modernistisena sävellyksenä. Baletti sen sijaan on jäänyt arvoitukseksi. Teoksesta on säilynyt jälkipolville viisi valokuvaa, muutama arvio ja Debussyn musiikki. Tältä pohjalta Liisa Pentti ja työryhmä kuvittelee teoksen uudelleen ja antaa menneisyydestä peilautuvalle Jeux-koreografialle muodon futuristisessa hengessä.

Jeux on jäänyt historiaan profeetallisena teoksena, joka oli monin tavoin edellä aikaansa. Se pohjusti neoklassisen tanssin esiinnousua ja oli asenteeltaan jotain totaalisen uuta, coolia ja avoimen biseksuaalia. Balettisanasto yhdistyy urheiluun, liikekieli on osin tarkoituksellisen kömpelöä ja outoa. Teoksen voi nähdä ennustavan vasta myöhempinä vuosikymmeninä tapahtunutta nuorisokulttuurin kehittymistä.

Konsepti ja ohjaus: Liisa Pentti
Sisällöllinen neuvonantaja: Hanna Järvinen
Esitys: Jouni Järvenpää, Maija Reeta Raumanni, Anna Torkkel
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Äänisuunnittelu: Jouni Tauriainen
Lavastus ja puvustus: Graziella Tomasi
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Liisa Pentti +Co

Liput: 16/13€, holvi.com/shop/kansallisgalleria

liisapentti.com

ateneum.fi

Kuva: Charles Gerchel 1913, kuvankäsittely Liisa Pentti +Co

Esitykset

Osta lippu
Map

Ateneum-sali

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

4.11.2016

17.00

5.11.2016

15.00

6.11.2016

15.00