Kansainvälinen Tanssin päivä 29.4. Vantaa-kanavalla – maksuton !

Tanssin päivä

Kansainvälistä Tanssin päivää juhlistetaan tanssiesityksillä ja tanssin päivän julistuksella. Tallenne on juonnettu.

Tervetuloa viettämään kanssamme perinteistä Tanssin päivää kansainvälisenä Tanssin päivänä torstaina 29.4. Haluamme tuoda poikkeusaikanakin tanssin iloa ja kauneutta koteihin, työpaikoille, kouluihin – sinne missä oletkin sillä hetkellä. Tanssin päivän tallenne julkaistaan Vantaa-kanavalla torstaina 29.4. klo 12. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan.

Vantaan kulttuuripalvelut ja eri tanssintoimijat viettävät Kansainvälistä Tanssin päivää jo 34. kerran! Tanssi kuuluu kaikille – niin tanssin harrastajille ikään katsomatta kuin tanssista leipänsä hankkiville ammattilaisille.

Tanssilla on oma pitkä historiansa: ihminen on kautta historian tanssinut eri syistä: on tanssittu sadetta tai hyvää satoa odotellessa, on tanssittu häissä, uskonnollissa rituaaleissa ja Euroopan hoveissa se oli suosittu seurustelu- ja huvittelumuoto. Venäjän hovissa romanttinen baletti kukoisti 1800-luvulla. Pietarin hovissa suosittiin aristokraattista ja puhdasoppista, baletin akateemista tanssityyliä, jossa liikekieli oli tiukasti määriteltyä. Vähitellen viime vuosisadan alussa uskaliaat koreografit alkoivat rikkoa baletin sääntöjä aiheuttaen jopa skandaaleja. Ja kohta ilmestyi tanssin tähtitaivaalle myös muita tanssin uudistajia, jotka loivat perustan modernille tanssille, kuten vaikkapa kuuluisa Isadora Duncan.

Tallenteessa näemme mm. koosteen teoksesta Anna Pavlova – keisarillinen ballerina Sokoksella, jonka esittää tanssija-koreografi Marja Korhola. Tragikoominen tanssimonologi kertoo vanhasta tanssijasta, joka luulee olevansa kuuluisa ballerina Anna Pavlova. Korhola herättää henkiin kuolevan joutsenen roolista tunnetuksi tulleen pietarilaisen ballerinan viime vuosisadalta. Pavlova-hahmon lisäksi teoksessa vilahtaa muitakin tanssihistorian ja 1900-luvun alun kuuluisia henkilöitä Nijinskistä tsaari Nikolaihin kuin myös tanssin uudistajaan, Isadora Duncaniinkin. Höyhenet vain pöllyävät, kun teos käsittelee myyttisen tanssijahahmon välityksellä naiseen yhä edelleen kohdistuvia vaatimuksia nuoruudesta, kauneudesta ja notkeudesta.

Matti Paloniemi teki vuonna 2013 Tanssiteatteri Tsuumille Vintti-nimisen teoksen. Duetto tarkastelee parisuhteen kestoa, yhteisen ajan pysähtymistä ja tässä olemisen vaikeutta. Koskettavuudestaan ja visuaalisuudestaan kiitellyssä teoksessa nähdään dramatiikkaa, intohimoa sekä ripaus huumoria. Koosteen Vintistä esittävät tanssitaiteilijat Salla Korja-Paloniemi ja Samuli Nordberg.

Suo tihkua vihreä tammi on menestyneen koreografin, Susanna Leinosen, Suomen Kansallisbaletin neljälle tanssijalle koreografioima teos. Tässä oudon karussa tanssiteoksessa liikutaan mystisessä maailmassa. Teoksen liikekieli syntyy kehon vahvuuden ja haavoittuvaisuuden ristiriidasta. Soolo-kohtauksen tanssii Joanna Salmikannas Helsingin tanssiopistosta.

Punainen matto -niminen tanssinumero voitti pääpalkinnon Kajaani Dance Festivalilla tänä vuonna. Kilpailussa oli mukana 128 numeroa. Se voitti myös Kansallisen balettikilpailun oman ikäsarjansa pääpalkinnon vuonna 2020. Vantaalaisen balettitanssija-koreografin Anandah Konosen lyhytnumeroissa on usein pirteää huumoria ja viehkoa leikkisyyttä. Punaisen maton tanssivat Lotta Arjanne, Julia Ilmo, Mjengwa Mwanana ja Joanna Salmikannas, jotka ovat lahjakkaita Helsingin tanssiopiston ylemmän erikoiskoulutusluokan oppilaita.

Ohjelmaan kuuluu tietenkin myös kansainvälisen Tanssin päivän julistus, jonka sanoman tänä vuonna lukevat useammat tanssijat ja tanssinharrastajat. Kaikille ilmainen tapahtuma on myös juonnettu.

Järjestää Vantaan kulttuuripalvelut.

Vantaan tapahtumakalenteri

Janne Teivainen

Esitykset

Map

Vantaa-kanava

, Vantaa-virtuaalinen

29.4.2021

12:00