Liikkeellä marraskuussa | Boglárka Börcsök & Andreas Bolm: Figuring Age

Nykytanssi

Figuring Age tuo esiin kolme ikääntyvää tanssijaa Budapestistä, iältään 90–101-vuotiaita. Teos koostuu kestollisesta esityksestä ja videoinstallaatiosta, jotka nähdään samanaikaisesti vierekkäisissä tiloissa.

Vuonna 2015 koreografi ja esiintyjä Boglárka Börcsök sai tilaisuuden tavata joukon iäkkäitä tanssijoita Budapestissa. Hän halusi työskennellä muutaman kanssa syvemmin, mutta tiesi että heidän ikänsä tekisi näyttämöteoksen tekemisen mahdottomaksi. Niinpä Börcsök toteutti yhdessä elokuvantekijä Andreas Bolmin kanssa dokumenttielokuvan The Art of Movement, jossa unkarilaisen modernin tanssin edelläkävijät Irén Preisich, Éva E. Kovács ja Ágnes Roboz esiintyvät. Elokuvanteon aikana Börcsökin rooli vaihteli keskustelukumppanista tanssinopiskelijaan, kun hän herätteli ikääntyneiden tanssijoiden kehoja ja muistoja eloon. Editointivaiheessa Börcsök ja Bolm katselivat ja tutkivat kolmen naisen eleitä, liikkeitä ja tarinoita, uudestaan ja uudestaan.

Irén, Éva ja Ágnes asettuivat Börcsökin kehoon kuin aaveet. Ikääntyvä keho ei sisällä vain yhtä kehoa, vaan koostuu eri aikojen, muistojen ja kokemusten kerroksista kehossa. Kolmen ikääntyneen tanssijan kehollistaminen on jatkuva muutoksen ja joksikin tulemisen tila. Figuring Age-teoksessa Börcsök kutoo ikääntyneiden tanssijoiden tarinat ja muistot päivittäisiin eleisiin, asentoihin ja tanssiliikkeisiin, ja samalla jäljittää kuinka nämä kolme naista ovat muuttaneet elämäänsä ja tanssiharjoitteluaan selviytyäkseen 1900-luvun sosiopoliittisista muutoksista. Heidän kehojensa hitaus ja hauras raskaus vaativat erilaista huomiota, ja luovat katsojille tilaa uudelleenajatella suhdettaan ikääntymiseen ja kuolemaan.

Kaksikanavaisessa videoinstallaatiossa nähdään ikääntyneet tanssijat omissa kodeissaan. Heidän huoneidensa hiljaisuudesta, täynnä henkilökohtaisia esineitä ja muistoja, tulee skenografinen tausta heidän dynaamisille esiintymisilleen.

Andreas Bolm

Esitykset

Osta lippu
Map

Stoa

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki

12.11.2021

klo 19:00 ja 20:00

13.11.2021

klo 17:00, 18:00 ja 19:30

14.11.2021

klo 17:00, 18:00 ja 19:30