Liikkeellä marraskuussa | Calixto Neto: Feijoada

Esitys|Tapahtuma

Feijoada on brasilialaisen gastronomian symboli, mutta sen juuret ovat kiistanalaiset. Yleisesti sen ajatellaan olevan peräisin orjuuden ajalta Brasiliasta, jolloin orjuutetut kasasivat rippeet isäntiensä pois heittämistä pavuista ja lihoista. Jotkut tutkijat ovat kyseenalaistaneet tämän teorian, jolloin herää kysymys: onko historia suoraviivaista ja vain yhteen versioon rajattua?

Yhdessä Ana Laura Nascimenton, Yure Romãon sekä poikkitaiteellisen ryhmän kanssa Calixto Neto kutsuu yleisön seuraamaan feijoadan valmistusta reaaliajassa. Esitys kestää ruuan valmistuksen ajan. Roda de samba asettaa rytmin illalle, jossa musiikki, tanssi, tekstikatkelmat, poliittiset keskustelut sekä feijoadan valmistusprosessi muodostavat dialogin. Ruuanvalmistus ja sen ainesosat avaavat monia kysymyksiä ja niiden tulkintoja: Mikä on markkinoiden halvinta lihaa? Millaisiin kehoihin Brasilian yhteiskunnallinen epätasa-arvo vaikuttaa voimakkaimmin? Feijoada valmistuu koreo-gastronomisena työnä, ja lopuksi feijoada syödään yhdessä taiteilijoiden kanssa.

Feijoada on taiteellinen vastaus sukupolvien kohtaamiselle. Vuonna 2019 Calixto Neto kutsuttiin esittämään brasilialaisen koreografin Luiz de Abreun ikoninen teos O Samba do Crioulo Doido (2004). Versio nähtiin Liikkeellä marraskuussa festivaalilla Helsingissä 2020. Teoksen kohtauksessa Luiz (ja vuodesta 2020 Calixto) tanssii Bossa Novan tahtiin, jonka sanat ovat ranskan kielellä feijoadan reseptin ohjeet. Tanssija tarjoaa itseään yleisön katseltavaksi, aivan kuin olisi päivän annos. Teos Feijoada on syntynyt halusta sukeltaa syvemmälle tämän kohtauksen väkivaltaan ja iloon. Ryhmä esiintyjiä kutsuu yleisön osalliseksi juhlaan, kansallisen gastronomisen symbolin luovaan pohdintaan sekä tarinoihin vaikeuksista, voimasta, perinnöstä, kaipauksesta ja rakkaudesta.

Teos on osa Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistoa 3.-13.11.2022. Osana festivaalia taiteilijan kanssa järjestetään avoin keskustelu Soup Talks 4.11. klo 12 Caisassa.

Kesto n. 180 min

Liput 30/15 € lippu.fi
Festivaalipassi 48 € holvi.com/shop/liikkeellamarraskuussa/

Koreografia: Calixto Neto
Koreografinen apu: Ana Laura Nascimento
Musiikillinen ohjaus: Yure Romão
Esiintyminen: Calixto Neto, Ana Laura Nascimento, Yure Romão, Emilia Chamone, Pedro Barrios, Julia Donley, Marina Japonega, Kaiodê Encarnaçao, Geoffrey Erista, Edit Williams
Tekniikka ja valosuunnittelu: Beatriz Kaysel
Puvustus: Annie Melza Tiburce
Kokki: Carolina Florio Castro
Tuotanto/vienti: Julie Le Gall
Tuotanto: Festival d’Automne à Paris
Tuotanto ja levitys tammikuusta 2022 alkaen: VOA
Osatuotanto: Festival d’Automne à Paris, le Centquatre Paris and Passages Transfestival Metz
Kuva: Raoul Gilibert
Vierailun toteutus yhteistyössä: Caisa
Vierailua tukee: Institut Français sekä Helsingin Brasilian Suurlähetystön Centro Cultural Brasil-Finândia/CCBF

Osta festivaalipassi

Lue lisää

Raoul Gilibert

Esitykset

Osta lippu
Map

Kulttuurikeskus Caisa

Kaikukatu 4B, 00530 Helsinki, Helsinki

3.11.2022

19:00

5.11.2022

19:00

6.11.2022

15:00