Liisa Pentti +Co: The Space

Esitys tyhjyydestä, tilasta ja avaruudesta, poissaolosta ja läsnäolosta.

The Space on teos kuudelle tanssijalle, kahdelle live-muusikolle sekä videoteoksille. Se luo tilallisia ja kehollisia metamorfooseja samalla kannustaen katsojaa moniaistiseen dialogiin tilan kanssa. Teos levittäytyy eri puolille Kiasma-teatterin näyttämöä ja katsomoa herkästi, lempeästi, röyhkeästi, vähäeleisesti. Esiintyjien katse, liike ja puhe tekevät näyttämötilan näkyväksi ja eläväksi.

The Space on esitys tyhjyydestä, tilasta ja avaruudesta, poissaolosta ja läsnäolosta. Näkemisen ja merkityksen ymmärtämisen välisestä yhteydestä. Sekä koirasta. Esiintyjät luovat erilaisia kehon, mielen ja äänen muodonmuutoksellisia näkymiä ja palauttavat ne aina lähtöruutuun, jossa mikään ei ole säilynyt ennallaan. Teos luo paikoitellen kaoottiselta vaikuttavan esityksellisen maiseman, jonka sisällä välähtelee kauneus ja kauhu. Tilan kerroksellisuus yhdistyy esityksen kerroksellisuuteen sekoittaen tarinat, fiktion, arjen ja realismin.

The Spacen lähtökohtina on kolme toisiinsa nivoutuvaa teemaa: haptinen, tuntoaistiin perustuva tila liikkeen tuottajana, siitä muodostuva menneisyyden ja tulevaisuuden samanaikaisuus sekä aistimellisuuden ja ajattelun yhteentörmäys. Inspiraationa ovat toimineet unkarilaisen Bela Tarr´n elokuvat sekä arkkitehti Juhani Pallasmaan artikkeli Hapticity and Time.

Koreografi Liisa Pentin kaksiosainen teos The Body is (a clear) place in the Space ajoittuu vuosille 2017–2018. Teossarjan ensimmäinen osa oli tanskalaisen taiteilija Bo Madvigin ja Liisa Pentin duetto The Body. Sen ensi-ilta järjestettiin Helsingissä syyskuussa 2017.

The Space esitetään yhteisillassa Janina Rajakankaan Kanarialintu -teoksen kanssa.

Teos on osa Kiasma-teatterin esitys_nyt -konseptia, jonka teemana kuluvana vuonna on tila.

Koreografia ja ohjaus: Liisa Pentti
Tanssijat: Rea-Liina Brunou, Johanna Ikola, Carita Lähteenmäki, Maija Reeta Raumanni, Satu Rekola ja Nina Viitamäki
Musiikki: Jukka Kääriäinen & Co
Muusikot: Jukka Kääriäinen, Eero Savela
Valot: Meri Ekola
Puvut: Tua Helve
Tila: Salla Salin
Tuottaja: Inari Pesonen
Tuotanto: Liisa Pentti +Co, Kiasma-teatteri

Liput: yksittäinen esitys 15/12e ja kahden esityksen yhteisilta 20/15e

***

OHEISOHJELMA

LIIKETYÖPAJA / Liisa Pentti: (Teatteri)tila ja liike
To 18.10. klo 19-20.30,
Kiasma-teatteri
Kieli:
suomi
Ilmoittautumiset:
info@liisapentti.com 15.10. mennessä.
Työpajaan pääsee The Space-teoksen esityslipun hinnalla. Voit ostaa esityslipun mihin tahansa The Spacen esitykseen täältä
Esityslippu (Holvissa nimellä tilausvahvistus) toimii pääsylippunasi työpajaan ja se tarkistetaan näyttämötilan ovella. Jos käyt katsomassa esityksen ennen työpajaan tulemista, muistathan säilyttää lipun ja tuoda sen työpajaan.

Kaikille avoin liiketyöpaja liittyy Liisa Pentin uuden teoksen The Space teemoihin.  (Teatteri)tila ja liike -työpajassa perehdytään meitä ympäröivän tilan ja liikkeen – niin tanssi- kuin arkiliikkeenkin – välisiin yhteyksiin ja havainnoidaan, miten ne vaikuttavat toisiinsa. Tilan tunne on tärkeä osa arkeamme ja erityisesti kaupunkiympäristössä arkkitehtuuri ja sen luoma tila vaikuttavat jatkuvasti jokapäiväiseen elämäämme.

Työpajassa tehdään erilaisia liikkeellisiä tehtäviä ja harjoitteita, joiden kautta osallistujat voivat saada tuntumaa siihen, miten tila meihin vaikuttaa. Työpaja pidetään Kiasma-teatterin näyttämöllä ja osallistujat pääsevät kokeilemaan teatteritilassa liikkumista ja vihkiytyvät sen lainalaisuuksiin. Työpaja on tarkoitettu kaikentasoisille- ja ikäisille liikkeestä ja tanssista kiinnostuneille henkilöille.

KESKUSTELUTILAISUUS / Tila, tanssi ja arkkitehtuuri
La 20.10. klo 13-14, Kiasman Seminaari-tila
Kieli: suomi
Vapaa pääsy

Tunnin mittaisessa keskustelutilaisuudessa koreografit Liisa Pentti ja Janina Rajakangas keskustelevat työstään ja suhteestaan tilaan sekä arkkitehtuuriin. Asiantuntijavieraana tilaisuudessa on professori ja arkkitehti SAFA Jenni Reuter.

 

Kiasma-teatterin verkkosivut

Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Esitykset

Osta lippu
Map

Kiasma-teatteri

Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2, Helsinki

13.10.2018

16:00

Ensi-ilta

16.10.2018

17:00

17.10.2018

19:00

19.10.2018

19:00

20.10.2018

16:00