Maija Hirvanen: Magic and Despair

Nykytanssi

Esitys käsittelee empatian vähemmän ilmeisiä puolia

Mihin empatia on suunnattu ja miksi? Mitkä ovat empatian varjopuolet?

Magic and Despair tarkastelee empatian performatiivisia ja monimutkaisia puolia. Teos liikkuu subjektiivisen projisoimisen ja maailman toisen silmin näkemisen yrityksen välillä. Magic and Despair esittää paradokseja, kitkoja ja erilaisia kohtaamisia valonaran mutta ihmiselle keskeisen empatian alueella. Esitys avaa taiteellisia reittejä kollektiiviseen kuvittelemiseen ja empaattisemman tulevaisuuden mahdollisuuteen.

Esiintyjät siirtävät teoksen sisäistä huomiota katseen, hengityksen, liikkeen ja puheen kautta, luoden äärimmäisen herkän ja kuitenkin dynaamisen esitystilan. He värähtelevät ääneen sanomattomia ajatuksia ja ruumiin materiaalisuutta, matkustaen toistensa välisten ja yleisön kanssa olemassa olevien erojen läpi. He esittävät empatiaa, joka on suunnattu elottomia ja ei-inhimillisiä olentoja kohtaan, rakentaen erilaisten yhteyksien ja leikkisien interventioiden koreografiaa. Kaikki yritykset yhteyksien luomiseen eivät onnistu – myös epäonnistuminen on osa Magic and Despairia.

Neljälle suunnalle esitysalueen ympärille sijoittuvan yleisön kanssa muodostuva lähietäisyys ja teoksen fyysisen materiaalin vahvistaminen ja muokkaaminen valon ja äänen kautta ovat myös teoksen keskeisiä lähtökohtia. Magic and Despair asettaa havaintokyvyn liikkeeseen usealla tasolla, työskennellen ihmisen mielen ja kehon kuilujen ja aukkopaikkojen kanssa.

Tekijät
Koreografia ja ohjaus: Maija Hirvanen
Esiintyjät: Lindon Satoru Shimizu, Maija Hirvanen
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Joonas Pehrsson
Yhteistuotanto: Kiasma-teatteri, GoCommission, Suomen Benelux-instituutti
Tukijat: Kunstencentrum BUDA, Kortrijk, Belgium; Kunstencentrum Vooruit, Ghent, Belgium; Taiteen edistämiskeskus

Kesto: 1h
Kieli: englanti

Kiasma-teatterin verkkosivut

Maija Hirvasen kotisivut

Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Esitykset

Osta lippu
Map

Kiasma-teatteri (Nykytaiteen museo Kiasma)

Mannerheiminaukio 2, Helsinki

10.5.2019

19:00

Ensi-ilta

11.5.2019

15:00

15.5.2019

19:00

16.5.2019

17:00

17.5.2019

19:00