PERUTTU: Malviniemi Company: Kädet kertovat

Nykytanssi

Teoskokonaisuudessa nivoutuvat yhteen tanssi, taidekäsityö, video- ja äänitaide. Koreografiassa pääosassa ovat kädet, jotka resonoivat ja välittävät kehollista tarinaa.

Kokonaisuuden ovat suunnitelleet tanssitaiteilija Mia Malviniemi, taidekäsityölainen Niina Hiltunen, videosuunnittelija Teemu Kyytinen ja äänisuunnittelija Sami Silén. Teoksen tanssijana on vaasalainen Ailish Maher.

Teoskokonaisuus rakentaa maailmaa, jossa neljän eri taiteenmuodon läsnäolo viestii katsojalle ja kokijalle hetkellisyyden vahvasti fyysisenä tilana. Tanssiteos, taidetekstiili ja video ovat itsenäisiä osia mutta yhdessä ne nivoutuvat kokonaisuudeksi, jossa erilaiset mielenmaisemat ovat läsnä.

Malviniemi on pohtinut prosessina aikana ’mitä kädet viestivät ja mitä ne voivat kertoa meistä’. Miten aistimme käsien kautta asioita, esineitä, aineita ja miten ne resonoivat kehossa. Kädet välittävät asioita ja niiden kautta kosketamme, rakennamme ja välitämme. Tanssiteoksessa kädet ovat pääosassa ja liike on syntynyt erilaisten kehollisten muistijälkien kautta.
Hiltusen kudottu taidetekstiili pohtii kirjojen lyhyen eliniän ja nopean jätteeksi päätymisen lisäksi katoavaa kieli- ja kulttuuritaitoa, joka pahimmillaan voi johtaa sydämen sivistyksen ja inhimillisten kohtaamisten hiipumiseen ja erilaisuuden hyväksymisen häviämiseen.

Videoteos tuo näkyväksi käsityöläisyyden kehollisuuden ruumiin ja kangaspuiden liikkeen kautta, jossa käsien, jalkojen ja koko kehon rytmi luovat yhdessä jopa meditatiivisen tilan. Silénin äänisuunnittelun pohjana on käytetty kangaspuiden ääniä sekä video- että tanssiteoksessa.

Koreografia ja puvustus: Mia Malviniemi
Tanssija: Ailish Maher
Video: Teemu Kyytinen
Taidekäsityö: Niina Hiltunen
Äänisuunnittelu: Sami Silén

Tuotanto: Työryhmä ja Malviniemi Company

Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus

Malviniemi Company

Mia Malviniemi

Esitykset

Map

Vaasan kaupunginkirjasto Draama-sali

Kirjastonkatu 13, 65100 Vaasa

5.12.2020

15:00