Manifesti |Minimi: Elämä

Nykytanssi

Elämä on teos, jossa kahden eri-ikäisen naistanssijan koreografia ja liikkuva kuva punoutuvat eläväksi installaatioksi. Se on dokumenttielokuva, tanssiteatteriteos ja videoinstallaatio.

Elämä kertoo iäkkään ihmisen perinnöstä, hänen elämäntarinastaan, jonka arvon nuoruutta palvova yhteiskuntamme on unohtanut. Elämä on teos, jossa kahden eri- ikäisen naistanssijan (Riikka Puumalainenja Mirja Tukiainen) koreografia ja liikkuva kuva punoutuvat eläväksi installaatioksi.

Monitaiteellista Elämä-teosta työstäessään ohjaaja Cilla Back työryhmineen on tehnyt yhteistyötä vanhusten hoitolaitosten asukkaiden kanssa Kuopiossa ja Pohjois-Italiassa. Lisäksi Back työskenteli Ranskassa legendaarisen tanssijan ja koreografin Carolyn Carlsonin kanssa. Kohtaamisissa syntynyt kuvausmateriaali ei ole realistista dokumentaatiota, vaan maalauksellista ja fragmentaarista, vangittuja hetkiä. Kerätyt tarinat, sanat, äänet, liikkeet ja kohtaamiset muodostavat esityksen, jonka nimi on Elämä. Teoksen musiikista vastaa Antti Raekallio.

Otteita Cilla Backin haastattelusta syksyn 2017 Sotku-lehdessä:

– Hyvin iäkkäässä ihmisessä on samankaltaista herkkyyttä, totuutta ja luonnonvoimaa kuin vastasyntyneessä lapsessa. Jotakin, mikä on järkemme tavoittamattomissa. Silloin ihminen muistuttaa vaistojenvaraista eläintä, ja siitä huolimatta sielu on kirkkaampi, näkyvämpi kuin koskaan. Kaikki turha on pyyhitty pois, ja jäljellä on vain elämän ydinneste. Se on vanhuksen katseessa, hänen liikkeissään ja kosketuksessaan, sen halusin vangita ja tuoda näyttämölle, sanoo ohjaaja Cilla Back.

Elämän ensi-ilta oli Kuopiossa Tanssiteatteri Minimissä 5.10.2017. Elokuvataiteilija Kim Saarisen tallentamasta kuvausmateriaalista myöhemmin leikattavaa elokuvaa esitetään vanhusten hoitolaitoksissa ja lyhytelokuvafestivaaleilla. Suomen Kulttuurirahasto ja Pohjois-Savon rahasto ovat tukeneet projektia.

Elämän työryhmä

OHJAUS JA KÄSIKIRJOITUS: Cilla Back

ESIINTYJÄT: Riikka Puumalainen, Mirja Tukiainen, Carolyn Carlson (videolla)

VIDEOSUUNNITTELU JA LEIKKAUS: Kim Saarinen

MUSIIKKI: Antti Raekallio

ÄÄNISUUNNITTELU: Kim Saarinen ja Antti Raekallio

PROJISOINNIT JA VALOSUUNNITTELU: Sam Siltavuori

METALLIPYLVÄÄT: Csörsz Khell

VALOKUVAT: Petra Tiihonen

TUOTANTO: Tanssiteatteri Minimi

KESTO: n. 70 min

– Iäkkäässä ihmisessä on elämän synteesi, sen ruumiillistuma. Vanhat ihmiset kantavat meidän menneisyyttämme, meidän kaikkien tarinaa. Muistan, miten Carolyn Carlson sen minulle ilmaisi: ”our old folks create an inner landscape… of time as Being”. (suom. vanhuksemme luovat sisäisen maiseman, jossa aika muuttuu… eläväksi olennoksi.) Juuri siitä Elämä kertoo, Back päättää.

”Our old folks create an inner landscape… of time as Being” – Carolyn Carlson

Minimi: Elämä

Petra Tiihonen

Esitykset

Osta lippu
Map

Aurinkobaletti, Manilla

Itäinen Rantakatu 64, Turku

9.9.2018

19:00:00