Marjo Kuusela & Vox Silentii: Kristina

Koreografi Marjo Kuuselan monitaiteellinen tanssia, laulua ja teatteria yhdistävä Kristina-teos esitetään Kallion kirkossa 12.3.2017. Neljän tanssijan sekä keskiaikaisiin liturgisiin lauluihin erikoistuneen lauluyhtye Vox Silentiin tähdittämä esitys sai kantaesityksensä vuoden 2016 Naantalin musiikkijuhlilla.

KRISTINA
Kuka piirtää elämällesi rajat, sinä vai joku muu?

Koreografi Marjo Kuuselan monitaiteellinen tanssia, laulua ja teatteria yhdistävä Kristina-teos esitetään Kallion kirkossa 12.3.2017. Neljän tanssijan sekä keskiaikaisiin liturgisiin lauluihin erikoistuneen lauluyhtye Vox Silentiin tähdittämä esitys sai kantaesityksensä vuoden 2016 Naantalin musiikkijuhlilla. Keskiajalle sijoittuva teos nähdään Helsingissä ainoastaan yhden kerran, Kallion kivikirkon jylhissä puitteissa.

Rauno Tirrin fiktiiviseen romaaniin perustuva tarina kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa, jonka ylhäinen suku lähetti luostariin hänen rakastuttuaan vääräsäätyiseen mieheen ja tultuaan raskaaksi. Kuuselan teos tutkii ihmisen elämää rajatussa ympäristössä, ja pohtii peruskysymyksiä elämän merkityksestä, tulevaisuudesta ja rakkaudesta.

Esitysympäristöönsä mukautuva kaksiosainen teos alkaa talvisista olosuhteissa kirkon pihalta, jossa tanssijat, Kristinan roolia esittävä Unna Kitti sekä Tuomas Mikkola, esittelevät tarinan ensiaskeleet. Tarina jatkuu sisällä kirkossa, jossa tanssijoiksi liittyvät Reija Vaahtera ja Aino Voutilainen. Lauluyhtye Vox Silentiin laulajat Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori vastaavat kirkossa teoksen musiikista. Musiikkina ovat Naantalin birgittalaissisarten keskiaikaiset Cantus Sororum –laulut. Ainutlaatuisen laulutyylin keskiössä on ihmiskehon ja esiintymistilan muodostama yhteissointi.

Tanssija, taiteen akateemikko Marjo Kuusela on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia koreografeja. Vox Silentii on jo vuonna 1992 perustettu lauluyhtye, joka on erikoistunut varhaiskeskiajan ja keskiajan kristilliseen musiikkiin, rukouslauluun. Kansainvälisen uran luonut duo on perehtynyt Naantalin birgittalaissisarten lauluihin vuodesta 1999, ja laulaja Hilkka-Liisa Vuori on väitellyt niistä Sibelius-Akatemiassa musiikin tohtoriksi 2012.

Kristinan roolissa tanssii Unna Kitti, ja toista luostarin noviiseista esittää Aino Voutilainen. Molemmat ovat taiteen maiseriksi valmistuneita saman vuosikurssin kasvatteja Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta. Kitti on esiintynyt mm. Alpo Aaltokoski Companyn töissä Pyörteitä ja Okon Fuoko sekä Tommi Kitin teoksissa. Aino Voutilainen, alun perin Kansallisbaletin Balettikoulusta valmistunut, esiintyy usein Elina Pirisen teoksissa. Tuomas Mikkola opiskelee parhaillaan Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksella.

Abbedissan roolissa tanssii Reija Vaahtera, joka toimii samalla myös esityksen harjoittajana ja apulaisohjaajana. Vaahtera on esiintynyt lähes 40 vuotta suomalaisilla tanssinäyttämöillä ja toiminut tanssin harjoittajana mm. Helsingin Kaupunginteatterissa ja Nomadi-tuotannossa. Yhteistyö Kuuselan kanssa alkoi jo vuonna 1977 Tanssiteatteri Raatikossa, jossa Vaahtera tanssi kaksikymmentä vuotta.

Esityksen visuaalinen ilme on Sari Salmelan käsialaa, ja sen perustana on Salmelan suunnittelema puvusto. Valosuunnittelija Marko Kallelan (Aurinkobaletti) valosuunnittelu tuo itse kirkon maailman esiin ja vie teemojen virittämiin maailmoihin. Esityksen aloittavan ulkotapahtuman äänimaisemasta vastaa äänisuunnittelija Jaakko Kujala.

– – –

Kristina
Kallion kirkko su 12.3. klo 17.30

TYÖRYHMÄ
Koreografia ja konsepti – Marjo Kuusela
Koreografin assistentti ja tanssija – Reija Vaahtera
Tanssi – Unna Kitti, Aino Voutilainen, Tuomas Mikkola
Musiikki – Vox Silentii: Johanna Korhonen & Hilkka-Liisa Vuori
Valosuunnittelu – Marko Kallela
Pukusuunnittelu – Sari Salmela
Ulkotapahtuman ääni – Jaakko Kujala

Lippujen hinnat
25 € Normaali
15 € Opiskelijat ja eläkeläiset
10 € Lapset
Liput ovelta alkaen klo 16.30
Ennakkovaraukset: https://goo.gl/forms/8a2EOWcX7kCAF7R32

Kesto 1 h 30 min, ei väliaikaa

Facebook-sivu

Chris Senn

Esitykset

Osta lippu
Map

Kallion kirkko

Itäinen Papinkatu 2, Helsinki

12.3.2017

17.30