Mikko Hyvönen, Off / Balance: crystal pieces: human beings & Anna-Maria Väisänen, Eevi Tolvanen: Paljauden diskurssi

Yhteisillassa Mikko Hyvönen, Off / Balance: crystal pieces: human beings & Anna-Maria Väisänen, Eevi Tolvanen: Paljauden diskurssi

Koreografi Mikko Hyvösen crystal pieces: human beings johdattaa yleisön ihmisyyden ja tietoisuuden äärelle. Teos luo katsojien ja esiintyjien välille outoja ja ennen kokemattomia tilanteita.

Esitys liikuttaa energiaa, ihmisiä, ääntä ja tuntemuksia pitkin tilaa herkistäen aisteja yhdessä olemiselle ja kohtaamiselle. Läheisyyden ja kosketuksen havainnoista tulee yhtä lailla osa teosta kuin visuaalisista, kuulollisista ja kinesteettisistä havainnoistakin.

Keitä oikein olemme? Ihmiset, jotka vaikutamme ikivanhoilta arvoituksilta sekä alati muuttuvilta olioilta.

Mikko Hyvönen on lähtöisin Kainuusta. Hän on asunut kymmenen vuotta Brysselissä työskennellen eri puolilla maailmaa ja tanssien mm. Anne Teresa de Keersmaekerin Rosas-tanssiryhmässä.

Jyväskyläläinen Off/Balance on Keski-Suomen suurin tanssiryhmä. Kahden tanssitaiteilijan ja lapsuudenystävyksen – Terhi Kuokkasen ja Elina Häyrysen – vuonna 2010 perustaman ryhmän kiitelty ja ennalta-arvaamaton ohjelmisto rikkoo taidemuotojen rajoja yhdistäen mm. teatteri-improvisaatiota, musiikkia, parkouria ja nykytaidetta.

Tanssijoiden liike ja läsnäolo tuntuvat kihelmöintinä iholla: tekee mieli koskettaa ja seurata muutenkin kuin katseellaan. Raja esiintyjien ja yleisön välillä murenee. – Keskisuomalainen

Tämä oli cool, outo, sporttinen, shamanistinen ja intiimi. Jopa vähän uskonnollinen ja seksikäs. – Yleisökommentti

Vierailun mahdollistaa Keski-Suomen Tanssin Keskus.

Bitch you´re breakfast.     

Anna-Maria Väisäsen ja Eevi Tolvasen teoksen Paljauden diskurssi lähtökohtana ovat pakottaminen tahdonvastaisuuteen, tukehduttaminen fyysisenä tekona, väkivallan tematiikka ja häpeän kohtaaminen.

Teoksen hahmot näyttäytyvät naisina, tyttöinä, sisaruksina, toistensa peilikuvina. Itsevarmoina ja haavoittuvina, vahvoina ja alistettuina. Fantasiana ja painajaisena. Paljauden diskurssi ei tuo näyttämölle uhreja, ei etsi syyllisiä, eikä pyytele anteeksi. Se haastaa katsojan pohtimaan median luomaa naiskuvaa, valtasuhteita, seksiä, häpeää ja omia rajoja. Kuka käyttää hyväksi ja ketä?

”Berliinissä ensi-illan saaneen intensiivisen teoksen voimakkaat ajatuksia herättävät kuvat hiipivät katsojan ihon alle ja asettavat kysymyksiä naisten esineellistämisestä, väkivallasta ja pornografiasta.” – Tomi Paasonen

Väisäsen ja Tolvasen Paljauden diskurssi -teos sai alkunsa elokuussa 2016, Berliinin DOCK11-teatterissa vietetyn residenssijakson myötä. Paljauden diskurssi sai ensi-iltansa osana Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen (ITAK) ja PAA Public Artistic Affairsin järjestämää tapahtumaa Berliinissä, jossa esiteltiin tanssiteoksia Itä-Suomesta.

Marraskuussa 2016 teos esitettiin Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä Yksin sateessa? -festivaalilla Joensuussa. Kesäkuussa 2017 teosta esitettiin Kuopiossa, osana ITAK:n Paikallisliike-festivaalia. Vierailun mahdollistaa ITAK Itä-Suomen Tanssin Aluekeskus.

Mikko Hyvönen, Off / Balance: crystal pieces: human beings

Anna-Maria Väisänen, Eevi Tolvanen: Paljauden diskurssi

crystal pieces: human beings /Matti Häyrynen, Paljauden diskurssi/ Tomi Paasonen

Esitykset

Osta lippu
Map

Zodiak Stage

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, V-ovi, Helsinki

4.4.2018

19:00

5.4.2018

19:00