Navigatio & De Una Semilla

Nykytanssi

Navigatio on huikea flamencorytmin höystämä matka henkisen yhteenkuuluvuuden etsimiseen ja kotoisuuden kokemiseen.

NAVIGATIO

“Aaltokoski on taiteilija jokaisella solullaan. Hänen ylväs, mystinen fyysisyytensä ja läsnäolonsa on vaikuttavaa. Miestä on pakko katsoa.” Helsingin Sanomat

Navigatio on huikea flamencorytmin höystämä matka henkisen yhteenkuuluvuuden etsimiseen ja kotoisuuden kokemiseen.

Elävästä musiikista vastaavat kielisoitintaiturit Jussi Jaakonaho ja Joonas Widenius. Jaakonaho on mm. Ismo AlangonJonna Tervomaan ja Tuure Kilpeläisen yhtyeistä tuttu kitaristi, säveltäjä ja musiikin tuottaja. Widenius puolestaan lukeutuu suomalaisen flamencokitaroinnin kiistattomaan kärkeen; hänen lukuisista yhteistyökumppaneistaan mainittakoon mm. UMO, Perico SambeatDavid DominguezAlba Carmona, Raul Mannola ja Kaari Martin. Widenius on julkaissut kaksi soololevyä.

Teoksen kokonaisvaltaisen visuaalisuuden luovat Aaltokosken pitkäaikaiset yhteistyökumppanit: palkittu pukusuunnittelija Marja Uusitalo ja valosuunnittelija Kalle Paasonen, sekä nuori lupaus, lavastaja Anders Karls. Valokuvat ovat Stefan Bremerin.

Koreografia ja tanssi: Alpo Aaltokoski
Musiikki: Jussi JaakonahoJoonas Widenius
Valosuunnittelu: Kalle Paasonen
Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo
Lavastus: Anders Karls
Kuvat: Stefan Bremer

Ensi-ilta 4.5.2016 Aleksanterin teatteri

* * *

DE UNA SEMILLA (Suomi/Nicaragua)

”De Una Semilla on lähes maaginen trippi.” Helsingin Sanomat

“Siemenestä” pohjautuu koreografin kokemuksiin hänen ensimmäisellä Nicaraguan-matkallaan vuonna 1994. Vierailu sisällissodan ja kauppasaarron runtelemassa maassa oli koreografille järkytys hänen opettaessaan Contemporánea de Camara de Nicaragua -tanssiryhmää. Nälän ja puutteen keskellä tanssitunnit tuntuivat elitistiseltä, suorastaan väärältä. Paikalliset vastasivat Aaltokoskelle kysymyksellä: ”Kyllä, olemme köyhiä. Pitäisikö meidän olla myös henkisesti köyhiä?”

Matkaa seuraavana vuonna syntyi De Una Semilla: intensiivinen, rituaalinomainen soolo, jonka yksinkertainen ja askeettinenkin liikekieli heijastaa tekijänsä sisäistä maailmaa ja näkemystä liikkeestä.

“Sen, mikä on kaikkein arvoituksellisinta, sen joka punoutuu perusolevan juuriin, sen joka löytyy aistimusten aineettomasta lähteestä; sen minä yritän saada teille välitetyksi.” – Gasquet

 

Koreografia: Alpo Aaltokoski 
Tanssi: Yeinner Chicas (Nicaragua)
Musiikki ja äänisuunnittelu: Antti Riikonen
Valosuunnittelu: Tuukka Törneblom
Pukusuunnittelu: Päivi Uusitalo
Valokuvat: Ninna Kuismanen

Kantaesitys: 1.10.1995 Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus

Navigatio-videotraileri

De Una Semilla -videotraileri

Stefan Bremer

Esitykset

Osta lippu
Map

Aleksanterin teatteri

Bulevardi 23, Helsinki

16.2.2017

19

18.2.2017

15

18.2.2017

19