Omnipotens

Teos on yhtä aikaa essee ihmisyydestä ja ritualistinen tanssiteos, joka toisaalta ravistelee, herättää ajattelemaan ja toisaalta lohduttaa ja rohkaisee toimintaan rauhan puolesta.

”Tiedän vain etten osaa karistaa tätä ongelmaa olkapäiltäni kuin sadetta.”

Kevään ensi-iltateoksen lisäesitykset Espoon kulttuurikeskuksessa tiistaina 30.8. klo 20 ja keskiviikkona 31.8. klo 19. Esityksen kesto 77 min. Ikäsuositus +15.

Koreografi Tuomo Railon Omnipotens on yksi tämän vuoden ajankohtaisimpia teoksia. Se pureutuu kaikkivoivan harhaan, psyykkiseen ja mentaaliseen tilaan, jossa silmitön väkivalta muuttuu poliittisilla tavoitteilla perustelluksi toiminnaksi.

Teos on yhtä aikaa essee ihmisyydestä ja ritualistinen tanssiteos, joka toisaalta ravistelee, herättää ajattelemaan ja toisaalta lohduttaa ja rohkaisee toimintaan rauhan puolesta.

Utøan tragediasta tulee heinäkuussa kuluneeksi viisi vuotta. Esityksen taustamateriaalina onkin käytetty Åsne Seierstadin kirjaa ”Yksi meistä”, joka kertoo Norjan tapahtuneesta tapahtumista romaanitaiteen keinoin.

Teoskeskustelu 31.8. esityksen jälkeen. Koreografi Tuomo Railo ja analyytikko Mikko Patokallio Crisis Management Initiativesta (CMI) keskustelevat toimittaja Raisa Rauhamaan johdolla nähdystä esityksestä sekä mm. poliittisesti motivoidun terrorin yhteiskunnallisista vaikutuksista. Keskustelun kuuluu lipun hintaan.

Työryhmä:
• Käsikirjoitus, koreografia, puhe: Tuomo Railo
• Musiikin sävellys teokseen: Juhani Nuorvala
• Puvustus: Anna Ruohonen
• Lavastus: Metti Nordin
• Valot: Pasi Pehkonen
• Tanssijat: Jori Kaksonen, Mirva Väänänen, Sakari Saikkonen, Tuomo Railo ja Jussi Väänänen
• Muusikot: Eija Kankaanranta (kantele) ja Esa Pietilä (saksofoni)

”Esitys on yhteiskunnallinen ja poliittinen, mutta ei vähimmässäkään määrin provosoiva tai agitoiva. Se on pohdiskeleva ja perinpohjaisesti työstetty. Kaikessa, mitä siinä sanotaan niin tekstinä kuin liikkeellisestikin kuuluu ja näkyy asioiden monipuolinen ajatteluja siitä nouseva sanomisen voima.” – Annikki Alku, Demokraatti

”Dramaturgin är klok och genomtänkt och efter nästan essäliknande text känns det riktigt skönt att få övergå till en mer lineär levnadshistoria, hur tragiskt skrämmande den än är. När vi når Utøya torkar jag en tår. Slutet är skickligt formulerat. Vad är vi egentligen rädda för?” – Tove Djupsjöbacka, HBL

”Omnipotens on nykytanssin moninaisessa kaanonissakin erikoinen teos. Se tunnustaa puheen ja kielellisen analyysin kulttuurisen ylivallan ja osoittaa samalla sen rajallisuuden. Minua se viehättää myös avuttomalla rehellisyydellään; se ei yritä olla fiksu, se levittää pelinappulat eteemme ja sanoo: pelatkaa paremmin.”
– Minna Tawast / Teatteri&Tanssi + Sirkus

Lisätietoja

Ilpo Vainionpää

Esitykset

Osta lippu
Map

Espoon kulttuurikeskus

Kulttuuriaukio 2, Espoo

30.8.2016

20:00

31.8.2016

19:00