Paikallisliike | Mirva Mäkinen: Ajan ja paikan ulottumattomissa

Teos kuvastaa hakemista, etsimistä, kokeilemista ja jonkin asian toistamista. Toistosta syntyy rytmi, musiikki ja tanssi.

Teoksen idea on eri asioiden pyöriminen ja pyörivä liike sekä toisteinen ääni. Teokseen liittyy tanssin lisäksi tilassa tapahtuva ääni- ja videoinstallaatio. Ajan ja paikan ulottumattomissa –nimi kuvastaa hakemista, etsimistä, kokeilemista ja jonkin asian toistamista. Toistosta syntyy rytmi, musiikki ja tanssi. Toisto on tekona myös pyrkimystä päästä jonnekin toisaalle, ajan ja paikan ulottumattomiin, ja kohdata läsnä olevassa hetkessä tapahtuva tietoinen valitseminen. Videoinstallaatio on fragmentaalinen, kuvassa esiintyjä on eri paikoissa pyrkien jonnekin toiston, kenties pyörivän liikkeen avulla. Yleisö todistaa esiintyjän prosessia, transformaatiota, joka tapahtuu lavalla rituaalin omaisena.

Koreografia ja Ohjaus: Mirva Mäkinen
Tanssi ja musiikki: Tuomas Juntunen
Videotaide: Kim Saarinen
Äänisuunnittelu: Jaakko Autio
Puku- ja valosuunnittelu: Jaana Kurttila
Osatuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi / Maritta Laesmaa

Mirva Mäkinen

Mirva Mäkinen on toiminut Kallion lukion tanssin lehtorina vuodesta 1999 lähtien. Tanssijana hän on työskennellyt muun muassa Karttunen Kollektiivissa (kor. Jyrki Karttunen), Circo Aereon ja Joona Halosen teoksissa. Viimeisen viiden vuoden aikana hän on työskennellyt Valtteri Raekallion kanssa.

Mirva Mäkisen omissa koreografioissa häntä on erityisesti kiinnostanut esiintyjän suhde katsojaan ja katsojan positio. Hän on tehnyt sekä paikkasidonnaisia teoksia että näyttämöteoksia. Hän on jo pitkään pohtinut erilaisia tapoja katsojan position muuttamiseksi yhdestä katsomosuunnasta myös tilalliseksi elementiksi. Tätä asiaa hän on tutkinut mm. teoksissa Round Robin Project (2012), Inner Landscape (2013), Spherical Space (2015), Cont Act (2016) ja Trio (2017). Mainituissa teoksissa katsojaa on liikutettu tilassa erilaisin tavoin. Mäkisen muita tärkeitä taiteellisia töitä ovat olleet mm. Present Juncture (2010, Teatro LaTea, New York, USA), Balance Project (2010, Jojo, Oulu & Hurjaruuth, Helsinki), Movement of the Roots (Caserta, Italia) ja The Other (2017, kulttuurikeskus Caisa) sekä Double Bubble (2018, Itak).

Mirva Mäkisen tuoreessa taiteellisessa väitöskirjassa hän nostaa tanssijan somaattisen läsnäolon keskiöön.
www.actascenica.teak.fi/makinen-mirva

Tuomas Juntunen

Tuomas Juntunen on Kuopiolainen tanssitaiteilija ja muusikko. Hän toimi tanssiteatteri Tsuumin taiteellinen johtaja yhdessä Reetta-Kaisa Ilesin kanssa vuosina 2015-2018. Hän on toiminut myös tanssiteatteri Minimin taiteellisena johtajana Antti Lahden kanssa. Juntunen on toiminut tanssijana useissa eri nykytanssiteoksissa, mm. Marjo Kuuselan, Ervi Sirenin, Matti Paloniemen, Ari Nummisen, Johanna Keinäsen, Johanna Elovaaran ja Mirva Mäkisen teoksissa.

Juntusen omia töitä koreografina ovat mm. Elämän (t)ehostajat (2016), kor. Reetta Iles & Tuomas Juntunen, Mies ja Nainen (2014), kor. Reetta Iles & Tuomas Juntunen, Juhlatunnelma (2011) ohj. ja kor. Antti Lahti & Tuomas Juntunen, Manners of Success (2008) ohj. Tommi Kainulainen, kor. Antti Lahti & Tuomas Juntunen, Tiernapojat (2007) ohj. Lauri Vennonen, Absolut finland (2006), ohj. Tommi Kainulainen, kor. Antti Lahti & Tuomas Juntunen. Teos Absolut Finland on ollut ohjelmistossa 2006-2016 ja sitä on esitetty yli 200 kertaa niin Suomessa kuin ulkomailla. Manners of Succes teosta on niinikään esitetty n. 100 kertaa ympäri Eurooppaa.

Tuomas Juntunen toimii myös muusikkona Suistamon Sähkö –etnotekno yhtyeessä. Tuomas Juntunen on valmistunut Turun konservatoriolta tanssijaksi ja Kuopion konservatoriolta muusikoksi. Hän opiskelin vuoden 2009-2010 ajan Puolan Wroclawissa Theatre Song of the Goatissa psykofyysisen näyttelijäntyön metodin parissa, joka on hyvin kokonaisvaltainen tapa lähestyä esiintyjyyttä. Tuomas Juntunen on tällä hetkellä Taiteen keskustoimikunnan kolmivuotisella monitaiteen taiteilija-apurahalla.

Su 16.6.2019 klo 19
Savilahden luolastot
Neulaniemenkatu 6

Tila on maan alla ja viileä, varaudu pukeutumaan lämpimäksi.

Esitys on esteellinen. Lisätietoja itak@itak.fi / 050 581 6300

Esitykseen on maksuton katujunakuljetus Kuopion torilta, Kauppakeskus Sektorin edestä klo 18:10. Katujuna palaa takaisin klo 20:15.
Katujunan pysäkiltä Savilahdessa on esityspaikalle kävelymatkaa 300 m.

VINKKI:
Osallistu Salainen kaupunki -teokseen ja tule paikalle polkupyörällä.

Liput 18/10€ / Paikallisliike -festivaalipassi
Liput ennakkoon ITAK:n verkkokaupasta. Liput myös 30 min ennen esityksen alkua ovelta.

Tapahtuman sivu

Anu Rantonen

Esitykset

Osta lippu
Map

Savilahden luolasto

Neulaniementie 6, Kuopio

16.6.2019

19:00-20:00