Tanssiteatteri Eri: Passio

Tiina Lindforsin Passiosta on muodostunut monelle pääsiäisen perinne. Tanssiteatteri Eri esittää teosta neljästi pääsiäispyhien aikana.

Turun Tuomiokirkossa alun perin esitetty Passio toi Lindforsille kirkon kulttuuripalkinnon vuonna 2011 ja teoksen säveltäjä Arvo Pärt kutsui Erin vierailulle Tallinnan Nargen-festivaaleille vuonna 2012. Eestiläinen Sirp-lehti arvosteli: ”Lindforsin lähestymistapa koskee ihmisluonnetta syvällisesti ja tinkimättä, aivan kuten Pärtin Musiikki. Teos sekä ravisteli että puhdisti kuin viisi katharsista. ”

ERR uutiset: ”Koreografia tuo kauniisti esiin ruumiin keskeisyyden ja aistillisuuden osana Jeesuksen viimeisiä tunteja ja ristiinnaulitsemista. Pärt itse on nähnyt teoksen ja oli syvästi liikuttunut. Suurempaa ylistystä ei teos voi saada.”

Kun Passio tuotiin Tanssiteatteri ERIn intiimiin tilaan, katsojat pääsivät lähemmäs esiintyjiä.  Aistielämyksestä tuli entistä voimakkaampi.  Liikkeet, valot ja musiikki välittävät tarinaa voimallisemmin kuin mihin sanoilla pystyy.

Lindforsin Passio koskettaa useilla tasoilla.  Jeesuksen kärsimystarina on vaikuttava sinänsä. Ne katsojat, joille Passiosta on tullut tärkeä osa pääsiäisen viettoa, kertovat löytävänsä teoksesta kerta toisen jälkeen uusia ulottuvuuksia. Joku löytää heikompien puolustamisen. Toiselle voi painottua viattoman ristiinnaulitseminen. Kolmannelle henkilölle teos taas voi kertoa kivusta ja sen jälkeisestä valosta.

Tanssiteatteri Eri esittää Passiota kiirastorstaista ensimmäiseen pääsiäissunnuntaihin.  Esa Kyllösen nerokkaat valot tukevat oivallisesti draaman kulkua ja koreografia fokusoituu katsojille lähes henkilökohtaisena matkana pääsiäisen vahvaan tragediaan.

Teoksessa tanssii koko Erin ensemble sekä vierailija Helena Romppanen Simon Kyreneläisen roolissa. Jeesuksen viittaa kantavat sekä naiset että miehet ja kokonaisuus painottaa Kristuksen universaalia rakkauden sanomaa.

Koreografia: Tiina Lindfors
Musiikki: Arvo Pärt
Tanssi: Tanssiteatteri ERI

www.eri.fi

Passio_foto Matti Kivekäs

Esitykset

Osta lippu
Map

Tanssiteatteri ERI

Yliopistonkatu 7, Turku

18.4.2019

19:00

19.4.2019

19:00

20.4.2019

19:00

21.4.2019

19:00