Pori Dance Company: Shade Avoidance

Esitys

Nykytanssiteos kasveille ja neljälle tanssijalle

Kasvit mielletään staattisiksi, mutta niiden liike vain poikkeaa ihmisen käsitykselle liikkumisesta. Kasvit erottavat elottoman esineen, kuten kiven tai toisen kasvin varjon toisistaan samoin kuin lähellä olevat kasvit, jotka saattavat kilpailla ja varjostaa sitä tulevaisuudessa. Kasvit pystyvät aistimaan naapurikasveista heijastuvan valon laadun ja toisten kasvien tuottamia haihtuvia yhdisteitä. Viereisestä kasvista heijastuvan punaisen ja kaukopunaisen valon suhteen perusteella kasvi tehostaa omaa pituuskasvuaan.

“Competition for light has an important impact on plant development… The responses to shade are generally referred to as the shade avoidance syndrome (SAS), and involve various developmental changes aimed to outgrow the neighbouring plants, and are characterized by enhanced elongation, reduced leaf expansion, decreased branching and ultimately early flowering.”

Asentoaisti (proprioception) kertoo meille missä raajamme ovat ilman, että pitää katsoa, missä ne ovat. Kun muut aistit ovat ulkoisesti virittyneitä ja ottavat vastaan ulkoapäin tulevia signaaleja kuten valoa tai ääntä, asentoaisti antaa tietoa kehon sisäisestä statuksesta. Asentoaistille ei ole yhtä erillistä elintä, vaan se on koko kehon osien yhdistelmä. Kasveilla on myös staattinen ja dynaaminen tietoisuus, kuten ihmisilläkin. Kasvit tunnistavat painovoiman; myös keinotekoisesti luodun.

Pori Dance Company toteuttaa tyhjentyneeseen Porin vanhaan Anttilaan tanssiteoksen, jossa kasvien ja ihmisten yhteistä maailmankuvaa tarkastellaan hajukumin tuoksun muistikuvan läpi. Autioituneen tavarataivaan dynaaminen tyhjyys luo teokselle kasvinkaltaisen todellisuuden; kasviuniversumin mallin, jossa aisteja ruokkivat fotonit postimyyntikuvaston sivujen rapinassa. Kasvien ja tanssijoiden yhteinen liike ojentuu valoa kohti ja taipuu lajienväliseksi kommunikaatioksi. Esitys on kurottelevaa kasvua, dynamiikan vaihtelua ja orgaanista liikettä.

Maailma on elollisten hengitystä, ei vain alkuräjähdyksen ja hengellisyyden synnyn väliin jäävä epäyhtenäinen tila.

Työryhmä:
Konsepti: Vespa Laine
Koreografia: Vespa Laine ja esiintyjät
Valosuunnittelu: Nanni Vapaavuori
Äänisuunnittelu: Markus Heino
Tanssi: Kati Aalto, Riku Lehtopolku, Meri Tankka, Riikka Tankka ja kasvit

Pori Dance Companyn kotisivu

Niko Kinnunen

Esitykset

Osta lippu
Map

Porin vanha Anttila

Yrjönkatu 13, Pori

17.11.2022

19:00

Ensi-ilta

19.11.2022

19:00

20.11.2022

15:00

26.11.2022

19:00

27.11.2022

15:00