Reetta-Kaisa Iles & Eero Turkka: Bolka – Oodi endorfiineille

Koregrafi-tanssija Reetta-Kaisa Ilesin, muusikko Eero Turkan ja skenografi Mirkka Nyrhisen JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ohjelmistossa ensi-iltansa saava Bolka on teos kivusta ja sen sietämisestä. Oodi endorfiineille. Tanssi mielen ja kehon liitolle.

Bolka on Pirkanmaalta Oulun kautta Helsinkiin kotiutuneiden koreografi Reetta-Kaisa Ilesin ja Pohjois-Karjalasta monen mutkan kautta tiensä Bulgariaan löytäneen muusikko Eero Turkan ihmisääntä ja liikettä yhdistävä teos. Skenografiasta vastaa Pohjanmaalta Kuopion kautta Helsinkiin tiensä löytänyt pukusuunnittelija Mirkka Nyrhinen. Tämä vahvasti yhteistyössä syntyvä teos kietoutuu kivun käsitteen ympärille. Tekijöiden oma ikääntyminen, keholliset krempat, elämän mullistukset ja henkiset, hengittämistä haastavat, jumit ovat antaneet oman sysäyksensä tätä aihetta kohti. Elämme ajassa, jossa kivulle ei ole sijaa, siitä halutaan hankkiutua eroon, sitä lääkitään loputtomasti ulos systeemistämme, se on tehokkuutemme tiellä, onnemme esteenä.

Ajatus ja tunteet ovat hermoimpulsseja aivoissa. Kipu on sarja hermoimpulsseja joita ajatuksemme ja tunteemme muokkaavat. Kipu itsessään ei siis tee elämäämme sietämättömäksi. Sen tekee kärsimys, joka johtuu kipuun liittyvistä ajatuksistamme ja tunteistamme. On tutkittu, että kipu voi tarttua niin kuin tunteet, kuten ilo tai suru, voi siirtyä ihmisestä toiseen. Musiikin voima mielihyvän tuottajana ja kivun lievittäjänä perustuu kemiallisiin reaktioihin, joissa kehon luontaiset huumausaineet, endorfiinit, pääsevät valloilleen. Mielihyvän tunne taas tuuppaa meidät liikkeelle, sytyttää tarpeen tanssia, auttaa unohtamaan kivut ja muistuttaa miltä tuntuu olla elossa.

Bolka on teos kivusta ja sen sietämisestä. Oodi endorfiineille. Tanssi mielen ja kehon liitolle.

Esiintyjät: Reetta-Kaisa Iles ja Eero Turkka | Koreografia: Reetta-Kaisa Iles
Musiikki: Eero Turkka | Skenografia: Mirkka Nyrhinen | Kuvat: Hanna Koikkalainen | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus

Reetta-Kaisa Iles on valmistunut maisteriksi Teatterikorkeakoulun koreografin koulutusohjelmasta vuonna 2006. Tätä ennen hän opiskeli tanssinopettajan pätevyyden Oulun konservatoriossa. Hän on työskennellyt koreografina taiteen vapaalla kentällä sekä teattereissa ympäri suomen. Pedagogina hän on toiminut mm. Sibelius-Akatemiassa, Teatterikorkeakoulussa sekä tanssinopettajakoulutuksissa ja tanssiryhmissä ympäri Suomea. Vuosina 2015-2018 Iles toimi Tanssiteatteri Tsuumin taiteellisena johtajana yhdessä tanssija-muusikko Tuomas Juntusen kanssa. Iles toimii myös esiintyjänä ja laulajana Puhti-duossa sekä Suistamon Sähkö -yhtyeessä.

Eero Turkka on Bulgarian Sofiassa asuva muusikko. Turkka on valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta pääaineenaan huuliharpun soitto sekä laulu. Opettajina hänellä toimivat mm. Jouko Kyhälä, Maria Kalaniemi, Heikki Laitinen sekä Taito Hoffren. Tällä hetkellä Turkkaa työllistää pääasiassa muusikon työt ympäri maailmaa kiertävässä Sväng yhtyeessä sekä muusikon työt Bulgarian Sofiassa.

Mirkka Nyrhinen on valmistunut Kuopion Muotoiluakatemiasta muotoilijaksi 2002 sekä parturikampaajaksi 1998. Hän on toiminut monipuolisesti tanssin ja teatterin kentällä valmistumisestaan saakka. Pukusuunnittelujen lisäksi Nyrhinen toteuttaa myös kokonaisvisualisointeja teoksiin. Tanssi abstraktimpana ja liikkeen ilmaisuvoimaan luottavana ilmaisumuotona on hänelle mieleisin näyttämötaiteen muoto. Nyrhinen on työskennellyt tanssin parissa mm. Marjo Kuuselan, Jyrki Karttusen, Arja Tiilen sekä Antti Lahden kanssa.

Teoksesta JoJon sivuilla

Hanna Koikkalainen

Esitykset

Osta lippu
Map

Vinttikamari

Kaarlenväylä 2, Oulu

14.3.2019

19

Ensi-ilta

15.3.2019

19

20.3.2019

13

20.3.2019

19

21.3.2019

13

21.3.2019

19

22.3.2019

13

22.3.2019

19

24.3.2019

15