Runo – Näky – Huumaus. Tanssidramaattinen sarja

Esitys

Tanssitaiteilija Martta Bröyerin syntymän 125-vuotisjuhlan kunniaksi hänen omaperäinen, runouden säestämä tanssityylinsä, bröyerismi, palaa näyttämölle tuoreena tulkintana.

Tänä vuonna tulee 125 vuotta tanssitaiteilija Martta Bröyerin (1897–1979) syntymästä. Modernin tanssin pioneereihin Suomessa kuulunut Bröyer loi 1920–30-luvuilla oman tyylinsä, jossa tanssia säesti runonlausunta. Aikoinaan ristiriitaisen vastaanoton saanut taidemuoto innoittaa nyt tämän päivän tekijöitä, tanssitaiteilija Tiia Hämäläistä ja äänitaiteilija Marika Hyväristä. He ovat luoneet runotanssiteoksen, jossa Bröyerin käyttämät runot kohtaavat nykyrunouden ja hänen liikekielensä vaikutteet sulautuvat nykytanssiin. Johdannoksi kuullaan lyhyesti Martta Bröyerin elämästä ja urasta. Tanssin ohella Bröyer ansioitui kulttuuriperintötyössä ja pelasti vanhan helsinkiläisen sukutalonsa nykyisin Ruiskumestarin talona tunnetuksi museoksi.

Esitys on osa Runokuu-festivaalin ohjelmaa, ja siihen on vapaa pääsy.

Tiia Hämäläinen on helsinkiläinen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2005 ja tanssipedagogiksi (AMK) Kuopiosta 2003. Hämäläinen on toiminut monipuolisesti tanssin kentällä niin tanssijana, opettajana, kouluttajana kuin koreografina erilaisissa konteksteissa. Oman taiteellisen työnsä lisäksi hän toimii tanssijana Tanssiteatteri Sivuun Ensemblessa ja baletin- ja nykytanssinopettajana Helsingin tanssiopistossa. Hämäläinen sukeltaa töissään tanssin, kuvan, tekstin ja äänen dialogisuuteen sekä pohtii liikkeen ja pysähtyneisyyden vuorottelua, hetkessä olemista.

Marika Hyvärinen on vantaalaistunut ääni- ja säveltaiteilija, joka on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2015. Hyvärinen tekee äänitaidetta, sovituksia, sävellyksiä sekä installaatioita, osallistuu videotaideprojekteihin sekä performansseihin ja opettaa musiikkia freelancerina. Hyvärinen on kiinnostunut musiikin kerrostumien pöyhimisestä ja väärinkäyttämisestä sekä hauraiden ja katoavien äänien työstämisestä eri medioita hyödyntämällä.

Lisätietoja Helsingin kaupunginmuseon sivuilla

Helsingin kaupunginmuseo / Ivar Helander

Esitykset

Map

Ruiskumestarin talo

Kristianinkatu 12, Helsinki

27.8.2022

12.00

Ensi-ilta

27.8.2022

14.00

27.8.2022

16.00