PERUTTU Sibiry Konate & Marjo Smolander: Dambe

Nykytanssi

Sibiry Konaten ja Marjo Smolanderin nykytanssiesitys kertoo yrityksestä löytää kadonnut “dambe”. Dambe on ikivanha länsiafrikkalainen käsite, joka merkitsee yhteisöllistä kunniaa ja rehellisyyttä.

Dambe – kadotettu kunnia?

Teos pohtii muutoksia, jotka syntyvät nykyisessä kulttuurien murroksessa, kun ihmiset vaeltavat Afrikasta Eurooppaan ja siirtolaisuus muokkaa kotimaahan jääneen yhteisön arvoja.

Länsi-Afrikassa perinteisen damben ovat korvanneet taloudelliset, länsimaista pintapuolisesti omaksutut tavat ja arvot. Itsekunnioituksen säilyttäminen on vaikeaa, kun kotiin jäänyt perhe odottaa taloudellista menestystä, mutta odotettu paratiisi ei löydykään. Voimmeko luoda oman paratiisimme siellä missä olemme? Voiko uudessa yhteisössä oppia tapoja, joita haluaisi tuoda takaisin kotimaahan? Suomalaisessa kulttuurissa oleva rehellisyys ja luottamus voivat olla rahaa tärkeämpiä. Voiko afrikkalainen löytää damben uudestaan? Ja miten voisimme luottaa itseemme ja toisiimme kaaoksen keskellä?

Nykytanssiteos Dambe yhdistää länsiafrikkalaista perinnettä, eurooppalaista nykytanssia ja suomalaista musiikkia. Musiikissa yhteisen soinnin löytävät afrikkalainen ja suomalainen perinne- ja nykymusiikki.

Teoksen työryhmä
Koreografia ja tanssi: Sibiry Konate
Musiikki: Marjo Smolander
Valosuunnittelu, videotekniikka: Aleksi Karjalainen
Videot: Elizabeth Aaltonen
Videokuvaus: Elizabeth Aaltonen ja Kasimir Lehto
Dramaturginen apu: Annamari Karjalainen
Puvustus: Karoliina Halsti Ndiaye
Tuottaja: Linda Konate
Tuotantoapu: Inari Pesonen
Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Alfred Kordelinin säätiö, Samuel Huberin taidesäätiö, Helsingin kaupunki, Eskus – Esitystaiteen keskus ja Universum ry

Facebook-tapahtuma

Sibiry Konaten verkkosivut

Topias Hirvonen

Esitykset

Osta lippu
Map

Teatteri Universum

Perämiehenkatu 13, 00150 Helsinki

28.3.2020

19:00

Ensi-ilta

29.3.2020

15:00

30.3.2020

19:00