Sivuaskel 2023 | Harald Beharie: Batty Bwoy

Esitys

Harald Beharien teos Batty Bwoy ei lähde liikkeelle kysymyksestä tai kritiikistä, vaan leikistä ja halusta. Se on väkivaltaan ja hurmaavaan julmuuteen kietoutunut tanssisoolo. Batty Bwoy avautuu fiktiivisenä kehollisena esityksenä ja on erottamaton queeristä mustuudesta.

Batty Bwoy on jamaikalainen slangitermi queer-miehelle ja tarkoittaa ”peppupoikaa”.

Batty Bwoy on saalistaja, ”murderous queen” ja ”flaming queen”. Batty Bwoy ryömii, nielee ja ahmii happea, manaa esiin häikäilemätöntä ”batty-energiaa” ja haluaan. Batty Bwoy on kesyttämätön otus, joka paljastaa olotilansa rakkauden ja kauhun. Hänen tanssinsa sukeltaa absurdeihin queereihin järjettömyyksiin sekä hyljeksittyjen queer-kehojen demoniseen ja myyttiseen ulottuvuuteen.

Esitys on tehty yhteistyössä taiteilijoiden Karoline Bakken-Lundin ja Veronica Brucen sekä progeyhtye Ring van Möbiuksen kanssa. Projekti on Oslon Dansens Husin ja Sandnesin RAS:n yhteistuotanto, ja se sai ensi-iltansa 20. tammikuuta 2022.

Batty Bwoy syleilee mustaa queeriyttä käsitteleviä kerrostuneita narratiiveja ja hyökkää niitä vastaan. Batty Bwoy käsittelee pelkoa, joka kohdistuu perversseinä ja poikkeava pidettyihin queer-kehoihin. Ilmaisun ”Batty Bwoy” avulla kutsutaan esiin ambivalentti otus, joka on olemassa prekaarin kehon, vapautuneen vallan, ilon ja järjettömän ”batty-energian” murtumispisteessä.

Teos on inspiroitunut queer-kehoon ja -identiteettiin liittyvistä mytologioista, stereotypioista, tunteista ja fantasioista, homofobisista dancehall-lyriikoista, 70-luvun italialaisista giallo-elokuvista, Jamaikan ”gully queeneistä” sekä prosessiin osallistuneista ja siinä vierailleista queer-äänistä Norjassa ja Jamaikalla.

Koreografia: Harald Beharie
Esiintyjä: Harald Beharie
Taiteelliset yhteistyökumppanit: Karoline Bakken Lund & Veronica Bruce
Veistos: Karoline Bakken Lund & Veronica Bruce
Säveltäjä: Ring van Möbius
Äänisuunnittelu: Jassem Hindi
Ulkopuoliset silmät: Hooman Sharifi, Inés Belli
Tukijat: Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, FFUK, Sandnes Kommune, Oslo Kommune and TOU.
Yhteistuottajat: Dansens Hus and RAS
Kiitokset: Tobias Leira, Ingeborg Staxrud Olerud, Phillip McLeod.

Helsingin vierailua tukee Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti.

Esitys festivaalin verkkosivuilla.

Julie Hrnčířová

Esitykset

Osta lippu
Map

Zodiak Stage

Kaapeliaukio 3, B-aula, Helsinki

9.2.2023

19:00

11.2.2023

15:00