Sonja Jokiniemi: Blab + Ville Nylén – Anna Shcekleina: Playground for the Brave

Sonja Jokiniemen Blab on hybriditeos, jossa maalaus, kuvanveisto ja koreografia sulautuvat yhteen. Samassa illassa suomalais-venäläinen kantaesitys Playground for the Brave.

Sonja Jokiniemi: Blab

Sonja Jokiniemen uusi teos Blab on hybriditeos, jossa maalaus, kuvanveisto ja koreografia sulautuvat yhteen. Se pyrkii pois kategorioiden ja tietäväisyyden maailmasta, kohti tuntematonta: kohti ihmisen ja esineen yhdistelmiä, erilaisten hahmojen ja muotojen laajentumisia, halujen tekoja. Teos saa muotonsa muuntuvana, moniaistisena veistoksena, jonka olemus kartoittaa alitajuisen maaston. Teoksen mieli rakentuu kielellisen määrittelemättömyyden, aistien, halujen ja refleksien pohjalta. Blab tutkii möykkyisiä, takkuisia ajatusprosesseja joilla ei ole alkua eikä loppua.

Sonja Jokiniemi on esitystaiteilija ja koreografi, jonka poikkitaiteelliset teokset tutkivat esineiden ekologiaa, kielen ja ajattelun rakenteita sekä psykodiversiteettiä. Hän työskentelee esitysten, piirrosten ja yhteisöteosten parissa. Jokiniemi on valmistunut Amsterdamin DAS Theatre -koulusta vuonna 2013.

Konsepti, koreografia, ja visualisointi: Sonja Jokiniemi
Esiintyjät: Ivo Serra, Mira Kautto, Sara Gurevitsch
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Tuottaja: Riikka Thitz
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Liikkeellä marraskuussa -festivaali, Itä-Suomen tanssin aluekeskus
Residenssituki: Arsenic Theatre, Itä-Suomen tanssin aluekeskus, ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival, Pianofabriek Kunstenwerkplaats, STUK – House for Dance, Image & Sound, wpZimmer
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Samuel Huberin Taidesäätiö
Valokuva: Tomas Uyttendaele

Ville Nylén – Anna Shcekleina: Playground for the Brave

Playground For The Brave on venäläisen Anna Shchekleinan sekä suomalaisen Ville Nylènin yhteistyönä syntynyt teos. Yhteisen työskentelyn lähtöpisteinä ovat olleet pelot sekä etäisyys ja kontrasti. Pelko on läsnä lähes kaikkialla ympärillämme. Shchekleina ja Nylén uskovat pelon tekevän meistä kaikista pienempiä, arempia ja passiivisempia, jos emme osaa tunnistaa sitä. Esityksellään taiteilijapari haluaa antaa toivoa ja käynnistää ketjureaktioita, jotka syövät pelolta sen voimaa.

Teos esitetään valtavassa ja vanhassa kaivoshallissa Outokumussa, joka tarjosi luontaisesti työskentelylle teemaksi leikin etäisyyksien ja kontrastien kanssa. Etäisyyksiä syntyy tilan ja kehojen välille, mutta myös yksittäisen kehon sisälle. Kontrastit nousevat tilasta itsestään, iso ja pieni, äänettömyys ja pauhaava meteli, lämpö ja kylmä, pehmeä ja kova, kuollut ja elävä… Halliin rakentuu leikkikenttä, joka yhdistää toisiinsa karun betonisen tilan, tanssijoiden kehot sekä pelot. Taiteilijapari kutsuu yleisön mukaan tähän leikkiin pelkojemme kanssa.

Teos on osa Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen Suomi-Venäjä-residenssiyhteistyötä, jonka rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Yhteisilta
Lauantai 25.11.2017 klo 19.00
Teatteri / Tapahtuma Kiisu, Kummunkatu 21, Outokumpu

Liput yhteisiltaan 20/15€
Liput ennakkoon ITAK:n verkkokaupasta. Liput myös puolta tuntia ennen ovelta.

Itä-Suomen tanssin aluekeskus

Tomas Uyttendaele

Esitykset

Osta lippu
Map

Teatteri/Tapahtuma Kiisu

Kummunkatu 21, Outokumpu

25.11.2017

19:00