Tanssiteatteri Tsuumi – Double bill: MARTAT & We Called Her Bertha

Syyskuussa 2021 Helsingin ydinkeskustassa saa ensi-iltansa Tanssiteatteri Tsuumin Kahden teoksen ilta, joka koostuu kahdesta tanssitaidetta ja elävää musiikkia yhdistävästä teoksesta. Teoksissa liikutaan evakkomatkojen vääjäämättömyydestä hypnoottisiin mielentiloihin.

Syyskuussa 2021 Helsingin ydinkeskustassa saa ensi-iltansa Tanssiteatteri Tsuumin Kahden teoksen ilta, joka koostuu kahdesta tanssitaidetta ja elävää musiikkia yhdistävästä teoksesta. Näyttämöllä nähdään tanssitaiteilijat Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles ja Riikka Puumalainen sekä muusikot Anne-Mari Kivimäki ja Ville Rauhala. Teoksissa liikutaan evakkomatkojen vääjäämättömyydestä hypnoottisiin mielentiloihin.

MARTAT

MARTAT on tanssiteos kahdelle esiintyjälle, tanssijalle ja muusikolle. Teos pyrkii fyysistämään sotien tai vainojen vuoksi kotinsa tai kotimaansa jättäneiden mielenmaisemia. Samalla teos on kommentti yhteiskunnassamme ilmeneviä rasistisia ja maahanmuuttokriittisiä asenteita vastaan.

Liikkumisen tematiikasta ammentava teos on inspiroitunut Riikka Puumalaisen isoäidin Martta Puumalaisen opinnoista Suistamon seminaarissa vuonna 1921 sekä Puumalaisen isotädin Martta Haakanan kokemuksista siirtokarjalaisena.Teoksen nimi tulee näistä kahdesta vahvasta Martasta.

MARTAT ovat:
Esiintyjät: Riikka Puumalainen ja Anne-Mari Kivimäki
Koreografia: Riikka Puumalainen
Musiikki: Anne-Mari Kivimäki
Ohjaus: Tanjalotta Räikkä
Skenografia: Jaana Kurttila
Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen

Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi ja Martat-työryhmä
Teoksen toteuttamista tukee Suomen kulttuurirahaston Pirkanmaan maakuntarahasto

We Called Her Bertha

We Called her Bertha on kahden tanssijan ja kontrabasistin toteuttama hypnoottinen näyttämöteos, jossa kehollinen metamorfoosi kuljettaa katsojaa ajassa nuoruudesta vanhuuteen, muistoista haaveisiin. Maalauksellisessa teoksessa toiveet muuttuvat todellisuudeksi, maisemat vääristyvät ja ajan kulku on arvaamatonta.

Elovaaran ja Ilesin taival teoksen tematiikan ja muotokielen parissa alkoi jo vuosia sitten Kaukaa Haettua tanssiteoksen yhteydessä. Erään kohtauksen aihe ja muoto jäivät kaikumaan molempien alitajuntaan ja oli selvää että tähän tullaan palaamaan uudelleen. Yli kymmenen vuoden jälkeen, syksyllä 2020, hetki oli oikea ja säveltäjä Ville Rauhalan ja skenografi Mirkka Nyrhisen tuomien uusien näkökulmien myötä siemenestä alkoi kasvaa kokonainen näyttämöteos.

Esiintyjät: Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles, Ville Rauhala
Koreografia: Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles
Musiikki: Ville Rauhala
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen
Valosuunnittelu: Janne Teivainen

Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi ja työryhmä
Teoksen toteuttamista tukee Taiteen edistämiskeskus

Lisätietoa teoksista Tanssiteatteri Tsuumin verkkosivuilla

Teoksen FB-tapahtuma

Traileri by Kim Saarinen

Mortti Saarnia / Jaana Kurttila

Esitykset

Osta lippu
Map

Nukketeatteri Sampo

Erottajankatu 7, Helsinki

15.9.2021

19.00

Ensi-ilta

16.9.2021

19.00

17.9.2021

19.00

18.9.2021

14.00