Tanssivirtaa | Janina Rajakangas: Kanarialintu

Nykytanssi

Kanarialintu on ruumiillinen kuvittelu yliherkkyydestä. Teoksen nimi viittaa herkkiin lintuihin, jotka otettiin mukaan hiilikaivoksiin mittaamaan hengitysilman myrkyllisyyttä. Kun lintu kuoli, oli kaivos ihmisellekin vaarallinen.

”Arkiympäristössämme on tänä päivänä paljon tekijöitä, jotka aiheuttavat sekä terveyshaittaa että huonovointisuutta hyvin monille ihmisille. Mitään tarkkaa vedenjakajaa sille, missä ”tavanomainen” oireilu elinympäristön ”tavanomaisille” altisteille lakkaa ja muuttuu yliherkkyydeksi, ei ole olemassa.” homepakolaiset.fi

Kanarialintu on ruumiillinen kuvittelu yliherkkyydestä. Teoksen nimi viittaa herkkiin lintuihin, jotka otettiin mukaan hiilikaivoksiin mittaamaan hengitysilman myrkyllisyyttä. Kun lintu kuoli, oli kaivos ihmisellekin vaarallinen. Esityksessä linnun paikan ottavat kuvitellun yliherkät ihmiskehot, jotka juhlivat epätäydellisyyttä ja sekasortoa. Kanarialinnussa yliherkkyys kohdistuu tilaan: sen ääniin, hajuihin, valoon, ilmaan ja toksiineihin. Mitä tapahtuu kun tilassa ei voi olla?

Kanarialintu mallintaa tulevaisuuden yliherkän ihmisen ruumiillistamalla aistien liiallista kuormittumista. Esitys ehdottaa tulevaisuutta, jossa ihminen selviää, mutta muuttuu radikaalisti. Antamalla virikkeitä yhdelle aistille ilmaisemme oireilun, jota se saa aikaan. Oiretta koreografioidaan kunnes ihmisen murtuminen nousee esiin ja hän muuttuu toiseksi, hybridiksi, joka on nykyajan myrkyllisissä tiloissa elämisen tulos.

Koreografia: Janina Rajakangas
Tanssi: Fred Gehrig, Kaisa Iho, Mira Kautto ja Karolina Kraczkowska
Äänisuunnittelu: Miki Brunou
Valosuunnittelu: Jenni Pystynen
Kuvat: Sanni Siira

Kesto: 50 min

www.tanssivirtaa.net

Sanni Siira

Esitykset

Osta lippu
Map

Hällä-näyttämö

Hämeenkatu 25, Tampere

26.5.2019

klo 17