Tanssivirtaa: Tansielokuvanäytös 1: Koreografiaa visuaalisesti

Tapahtuma

Elokuvanäytös esitetään yhteistyössä Amsterdamilaisen CinedansFest -festivaalin kanssa. Näytöksen kuratoinnista on vastannut Kati Kallio ja hän on myös näytöksessä esittelemässä elokuvat.

Tanssivirtaa Tanssielokuvanäytös 1: Koreografiaa visuaalisesti
Dance Film Screening 1: Visual Chorepgraphy
Arthouse Cinema Niagara

WE CALLED HER BERTHA, 12’00, Fi, 2021, ensi-ilta | premiere
Ohjaajat | Directors: Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles ja Mortti Saarnia

Koreografiaa visuaalisesti -näytöksen aloittaa Johanna Elovaaran, Reetta-Kaisa Ileksen ja Mortti Saarnian ensi-iltansa saava We Called Her Bertha. Elokuvassa Elovaaran ja Ileksen esittämät hahmot hakevat suhdettaan ympäröivään tilaan kuin ansaan jääneet estraditaiteilijat, jotka eivät tiedä mitä tehdä tällä uudella todellisuudella. Elokuvassa on selkeä viittaus COVID-19 ahdinkoon, jota esittävät taiteilija saivat kokea pitkän esityskiellon aikana.

MASS, 12’03, Fr, 2019
Ohjaajat | Directors: Adrien Gontier, Fu Le
Koreografi | Choreographer: Fu Le

Ohjaaja Adrien Gontier ja koreografi Fu Le ovat luoneet Mass elokuvan, missä kameran liike tempaa katsojat mukaansa ihmismassan liikkeeseen. Lähtökohtana koreografialle on ollut tutkia, kuinka yksilö sopeutuu tai vastustaa joukkoon sulautumista.

COMPETING FOR SUNLIGHT: ASH, 4’10, Au, 2018
Ohjaaja | Director: Dagmar Dachauer
Koreografit | Choreographers: Dagmar Dachauer, Knut Vikström Precht

Elokuvassa Competing For Sunlight: Ash ollaan luopumisen tunnelmassa. Tanssitaiteilija Dagmar Dachauer kiinnostui eurooppalaisen saarnipuun (engl. Ash) surullisesta kohtalosta ja yhdisti tarinan henkilökohtaiseen menetykseen omassa elämässään. Nimi ‘Ash’ viittaa paitsi tuhkaan, myös sienitaudin alla häviävään saarneen.

TANGO OF LONGING, 5’22, Po, 2018
Ohjaaja | Director: Marta Szymańska

Puolalaisen taiteilijan Marta Szymańskan animoidussa tanssielokuvassa Tango of Longing ollaan haikeissa tunnelmissa. Tango on kaipausta – ‘surullinen ajatus, joka tanssitaan’.

NO MAN’S LAND, 11’00, Fi, 2020
Ohjaajat ja koreografit | Directors / Choreographers: Thomas Freundlich, Valtteri Raekallio

Kansainvälisesti juhlittujen tekijöiden (mm. Cold Storage, 2016), Thomas Freundlichin ja Valtteri Raekallion, lyhytelokuva No Man’s Land on kuvattu Huippuvuorten huikeissa erämaa näkymissä. Se on tanssielokuva jatkuvasta pyrkimyksestä edetä ja kulkea kohti seuraavaa horisonttia, hinnalla millä hyvänsä.

REGAINED BATHERS, 12’45, Fr, 2019
Ohjaaja | Director: Ludivine Large-Bessette
Koreografit | Choreographers: Ludivine Large-Bessette, Pauline Brottes, Marie-Laure Caradec, Lou Cantor, Marie Barbottin, Mathieu Calmelet

Ranskalaisen video- ja valokuvataiteilija Ludivine Large-Bessetten teoksessa Regained Bathers esitetään naisvartalo kuvataiteesta tutussa ‘kylpijä’ asetelmassa. Teoksen kylpijät asettavat itsensä toistensa ja kameran katseen alle. Maalauksellisen teoksen innoittajana on ollut Félix Vallottonin ‘Three Women and a Little Girl Playing in the Water’ öljyväriteos. Large-Bessetten teoksessa katseen alle asettuneet naiskehot ovat myös itsenäisiä toimijoita. He ovat omien valintojensa äärellä, päättämässä siitä mitä katsoja tai taiteilija näkee. Elokuva voitti 2. palkinnon arvostetulla Cinedans festivaalilla, Amsterdamissa vuonna 2021.

FIBONACCI, 8’13, Cz, 2020
Ohjaaja | Director: Tomáš Hubáček
Koreografi | Choreographer: Marie Gourdain

Tsekkiläisten Tomáš Hubáčekin ja Marie Gourdainin teos Fibonacci on kuin ‘ympäristötanssielokuva’ tai audiovisuaalinen meditaatio. Elokuvan rakenne ja sisältö ottaa inspiraationsa kuuluisasta Fibonacci-numerosarjasta, joka liitetään myös ‘kultaiseen leikkaukseen’. Visuaalisesti silmää hivelevän elokuvan teossa on pyritty ottamaan nämä kaksi käsitettä mukaan jokaisessa sen osa-alueessa.

Näytöksen kesto noin 65 minuuttia.

www.tanssivirtaa.net

Kuva elokuvasta Competing For Sunlight: Ash

Esitykset

Osta lippu
Map

Arthouse Cinema Niagara

Kehräsaari B, 33200 Tampere , Tampere

8.12.2021

17:00