Täydenkuun Tanssit I Petri Kekoni Company & kamariorkesteri Avanti!: Hämärän Hohde

Hämärän Hohteessa on tummanpuhuva apokalyptinen vire, siinä ollaan lopun aikojen äärellä, mutta musiikin ja liikkeen myötä teokseen liitettiin myös toivorikas kuulaus ja toivo.

Petri Kekoni Companyn ja Kamariorkesteri Avantin hedelmällinen yhteistyö saa jatkoa Hämärän Hohteen uusintaversiossa syksyllä 2021.

Koreografi Petri Kekonin, säveltäjä Jovanka Trbojevićin (1963-2017) ja Avantin yhteistyönä ehti syntyä kolme kiitettyä teosta: Hämärän Hohde (2005), Vierasperäisiä Muunnelmia (2009) ja Pysähdys – Taiteen pimeä aine (2016).

Teokset edustavat suomalaisessa nykytanssigenressä jo osin unohtunutta lajia; elävän partituurimusiikin ja tanssitaiteen liittoa. Toki voidaan ajatella, että äänitaiteen ja tanssitaiteen suhde ei ole mihinkään kadonnut, mutta näissä teoksissa on jotain mitä ei ole nähty pitkään aikaan; liikkeen ja musiikin kokonaismuodon monumentaalisuus, teokset voidaan nähdä tanssitaiteen pienoisjärkäleinä.

Maailman tilanne on huolestuttava ja ilmastonmuutoksesta puhutaan lähes joka päivä. Hämärän Hohteen tekstiä kutsuttiin kirjoittamaan islantilainen runoilija Sjòn. Hän puhui teoksessa jäätiköiden sulamisesta ja tulivuorenpurkauksista. Tämä selkeä profetia on yksi syy nostaa juuri tämä teos esiin tässä ajassa. Hämärän Hohteessa on tummanpuhuva apokalyptinen vire, siinä ollaan lopun aikojen äärellä, mutta musiikin ja liikkeen myötä teokseen liitettiin myös toivorikas kuulaus ja toivo.

Petri Kekoni Companyn toimintaan kuuluu unholaan painuneiden helmien kaivaminen aina silloin tällöin. Aina kunkin esiin nostettavan teoksen teemoissa on jotain, mikä kutsuu niitä esitettäväksi tässä ajassa – välillä tulee selkeä tunne, että aika on tullut tiettyä teosta vastaan.

Hämärän Hohteen viimeisistä esityksistä on kulunut yli kymmenen vuotta. Teos vaatii huolellisen lämmitysprosessin ja paneutumista liikemateriaaliin sekä koreografisiin ratkaisuihin. Teoksen alkuperäisen valosuunnittelun teki Tülay Schakir, suunnitelmat päivittää tähän päivään Anna Rouhu. Teoksen alkuperäisessä suunnittelutyöryhmässä puuttui tuotannollisista syistä kokonaan pukusuunnittelija, siksi uudisversiointi antaa mahdollisuuden ikään kuin tehdä teos valmiiksi visuaaliselta ilmeeltään pukusuunnittelija Monika Hartlin johdolla.

Tanssijavalinnoissa tukeudumme ryhmän nykyisiin aktiivijäseniin. Teoksen vuoden 2021 versioissa nähdään sekä alkuperäisten tanssijoiden kokemuspohjaa, että ryhmässä debytoivaa uutta tanssijaverta.

Teostiedot

Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni
Tanssijat: Maija Kiviluoto, Tanja Illukka, Terhi Vaimala, Anna Stenberg, Marika Peura, Petri Kekoni
Sävellys: Jovanka Trbojević
Muusikot: Kamariorkesteri Avantin jousikvartetti: Kari Olamaa / viulu, Teija Kivinen / viulu, Tuula Riisalo / alttoviulu, Sami Mäkelä / sello
Valosuunnittelu: Anna Rouhu, Tülay Schakir
Pukusuunnittelu: Monika Hartl
Teksti ja esitys ääninauhalla: Sjón
Lavastussuunnittelu: Petri Kekoni
Lavastuksen toteutus: Heikki Rosti / Verstas Helsinki Oy
Tuotanto: Anne Peippo / Petri Kekoni Company
Ensi-ilta: 16.9.2005. Stoa, Helsinki
Vierailut: Barker-Teatteri, Turku marraskuu 2006. Nordic Music Days–festivaali, Norrköping elokuu 2007. Kuopio tanssii ja soi–festivaali, Kuopio kesäkuu 2008.

Kesto: 45min Ikäsuositus: 7

Lisää tietoa teoksesta ja Täydenkuun Tanssit -festivaalin koko ohjelmisto:

Pasi Orrensalo

Esitykset

Osta lippu
Map

Inmet-Areena

Susitie 48, Pyhäjärvi

20.7.2021

20:00