Tehdas tanssii -festivaali | Tanssielokuvien näytös vol 1: Visuaalista kerrontaa

Ensimmäistä kertaa Tehdas tanssii -festivaalilla nähdään nyt myös tanssielokuvia!

Suomalaisen tanssielokuvan pioneeri, tanssitaiteilija Kati Kallio on kuratoinut kaksi tanssielokuvan näytöstä Tehdas tanssii -festivaalille. Kallion yhteistyö Amsterdamilaisen Cinedans Fest festivaalin kanssa tuo Hämeenlinnaan seitsemän kansainvälisesti tunnustettua elokuvaa. Näytökset yhdessä esittävät laaja-alaisesti tanssielokuvan moninaisuutta. Tiistain ja torstain näytökset sisältävät eri lyhytelokuvat.

VOL 1. – VISUAALISTA KERRONTAA

Puolalaisen taiteilijan Marta Szymańskan teoksessa Tango of Longing ollaan haikeissa tunnelmissa. Tango on kaipausta – ”surullinen ajatus, joka tanssitaan”. Animoitu tanssielokuva johdattaa meidät näytökseen, joka on suunniteltu visuaalisuus edellä esitellen vahvoja visuaalisia tanssielokuvia.

Haikeissa tunnelmissa ollaan myös elokuvassa Competing For Sunlight: Ash, joka on lyhyt tanssielokuva luopumisesta. Tanssitaiteilija Dagmar Dachauer kiinnostui eurooppalaisen saarnipuun (engl. Ash) surullisesta kohtalosta ja yhdisti tarinan henkilökohtaiseen menetykseen omassa elämässään. Nimi ‘Ash’ viittaa paitsi tuhkaan, myös sienitaudin alla häviävään saarneen.

Kolmantena elokuvan nähdään Kati Kallion ohjaama, meditatiivinen, eri aika kerroksiin nivottu lyhytelokuva Time Subjectives in Objective Time. Yhtistyössä Jekaterinburgilaisen ZONK’A ryhmän kanssa toteutettu tanssielokuva on kiertänyt laajasti kansainvälisesti, elokuva on mm. valittu Clermont-Ferrand lyhytelokuva festivaalille 21 ja saanut Production Prize palkinnon CINEMATECA festivaalilla 2020 Italiassa.

Kansainvälisesti juhlittujen tekijöiden (mm. Cold Storage, 2016), Thomas Freundlichin ja Valtteri Raekallion, lyhytelokuva No Man’s Land on kuvattu Huippuvuorten huikeissa erämaa näkymissä. Se on tanssielokuva jatkuvasta pyrkimyksestä edetä ja riippuvuudesta edistyä hinnalla millä hyvänsä.

Ohjaaja Adrien Gontier ja koreografi Fu Le ovat luoneet Mass elokuvan, missä kameran liike tempaa katsojat mukaansa ihmismassan liikkeeseen. Lähtökohtana koreografialle on ollut tutkia, kuinka yksilö sopeutuu tai vastustaa joukkoon sulautumista.

Saamelaistaiteilija Marja Helanderin tanssielokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvimpiä kysymyksiä. Elokuva palkittiin arvostetulla Risto Jarva -palkinnolla Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2018. Teos oli osa vuoden 2019 Sundance-elokuvajuhlien ohjelmistoa Yhdysvalloissa.

Tsekkiläisten Tomáš Hubáčekin ja Marie Gourdain teos Fibonacci on kuin
”ympäristötanssielokuva” tai audiovisuaalinen meditaatio. Elokuvan rakenne ja sisältö ottaa inspiraationsa kuuluisasta Fibonacci-numerosarjasta, joka liitetään myös ‘kultaiseen leikkaukseen’. Visuaalisesti silmää hivelevän elokuvan teossa on pyritty ottamaan nämä kaksi käsitettä mukaan jokaisessa sen osa-alueessa.

Ranskalaisen video- ja valokuvataiteilija Ludivine Large-Bessetten teoksessa Regained Bathers esitetään naisvartalo tutussa ‘kylpijä’ asetelmassa. Teoksen kylpijät asettavat itsensä toistensa ja kameran katseen alle. Maalauksellisen teoksen innoittajana on ollut Félix Vallottonin ‘Three Women and a Little Girl Playing in the Water’ öljyväriteos. Large-Bessetten teoksessa katseen alle asettuneet naiskehot ovat myös itsenäisiä toimijoita ja omien valintojensa äärellä päättämässä siitä mitä katsoja tai taiteilija näkee. Elokuva voitti 2. palkinnon arvostetulla Cinedans festivaalilla, Amsterdamissa vuonna 2021.

TANGO OF LONGING, 5’22, Po, 2018
Ohjaaja: Marta Szymańska
COMPETING FOR SUNLIGHT: ASH, 4’10, Au, 2018
Ohjaaja: Dagmar Dachauer
Koreografi: Dagmar Dachauer, Knut Vikström Precht

TIME SUBJECTIVES IN OBJECTIVE TIME, 5’46, Fi/Ru, 2017
Director/Producer: Kati Kallio
Choreographer: Anna Schekleina, Aleksandr Frolov
Dancers: Anna Schekleina, Aleksandr Frolov, Polina Nertitsa-Pankova
Music and Sound design: Abdissa Assefa
Cinematographer and edit: Antti Ahokoivu
Photographer: Aleksey Patentniy

NO MAN’S LAND, 11’00, Fi, 2020
Ohjaajat / koreografit / kuvaajat: Thomas Freundlich, Valtteri Raekallio
Äänisuunnittelu: Akseli Soini & Sakari Karjalainen
Musiikki: Sputnikburg feat. Meriheini Luoto, nyckelharpa and violin
Tuotanto Lumikinos: Production Oy
Yhteistuotanto: Raekallio Corp.

MASS, 12’03, Fr, 2019
Ohjaajat: Adrien Gontier, Fu Le
Koreografi: Fu Le

EATNANVULOŠ LOTTIT – MAAN SISÄLLÄ LINNUT, 10’00, Fi/No, 2018
Ohjaus: Marja Helander
Koreografia ja Tanssi: Katja Haarla, Birit Haarla
Kuvaus ja editointi: Mauri Lähdesmäki
Sävellys: Tapani Rinne, Wimme Saari
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio, Pekka Kumpulainen, Konsta Muffler Mikkonen

REGAINED BATHERS, 12’45, Fr, 2019
Ohjaaja: Ludivine Large-Bessette
Koreografit: Ludivine Large-Bessette, Pauline Brottes, Marie-Laure Caradec, Lou Cantor, Marie Barbottin, Mathieu Calmelet

FIBONACCI, 8’13, Cz, 2020
Ohjaus: Tomáš Hubáček
Koreografi: Marie Gourdain

Tanssielokuvien näytösten yhteistyökumppanina Cinedans, sekä elokuvanystävien kulttuuriyhdistys Kino Tavast ry. Elokuvien yhteiskesto on noin 70 minuuttia, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua yleisökeskusteluun.

Lisätiedot

Esitykset

Osta lippu
Map

Bio Rex Hämeenlinna

Paasikiventie 2, Hämeenlinna

3.8.2021

18.30