The Rise of the Queens

Teos yhdistää ainutlaatuisella tavalla perinteiset itäafrikkalaiset tanssit, afrobrasilialaisen capoeiran, laulut, musiikin sekä Menard Mpondan koreografiat painottaen elämän iloa ja kauneutta.

Afrikkalaisperäisissä tarinoissa kolmen veden kuningattaren sanotaan olevan läsnä kaikkien naisten jokapäiväisessä elämässä.

Teos yhdistää ainutlaatuisella tavalla perinteiset itäafrikkalaiset tanssit, afrobrasilialaisen capoeiran, laulut, musiikin sekä Menard Mpondan koreografiat painottaen elämän iloa ja kauneutta sekä yhdessäolon ja yhteistyön voimaa. Työryhmän monikulttuurinen tausta ja osaaminen sekä teoksen visuaalisuus, energisyys ja globaali sanoma tekevät siitä nautittavaa katsottavaa koko perheelle.

Monissa afrikkalaisissa mytologioissa luonnonvoimat esitetään jumaluuksina tai henkinä, joilla on tärkeä rooli ihmisten elämässä. Orjakaupan myötä uskomukset levisivät Afrikasta muille mantereille ja ovat edelleen löydettävissä eri muodoissa kaikkialta maailmassa, missä asuu afrikkalaisperäistä väestöä. Brasiliassa orjakaupan myötä syntyi myös capoeira, afrobrasilialaisen taistelulaji ja tanssi, joka kantaa mukanaan rikasta kulttuuriperintöä.

Samaan tapaan kuin vesi voi olla sekä elämän että kuoleman symboli, myyttiset veden kuningattaret eivät ole vain hahmoja, vaan elämän eri ulottuvuuksien symboleita: Yemanjá, meren kuningatar, edustaa rakkautta ja äitiyttä. Oxum, jokien ja järvien kuningatar, edustaa kauneutta ja iloa. Iansã, sateen ja salamoiden kuningatar, esitetään yleensä soturina, ja ihmiset yhdistävät hänet luonnon voimaan ja valtaan, jopa kuolemaan.

Menard Mponda, tansanialainen tanssija-koreografi-muusikko, on hankkinut ammatillisen koulutuksensa Bagamoyo Art Collegessa Tansaniassa sekä Sibelius Akatemiassa. The Rise of the Queens -produktio sai alkunsa vuonna 2013 Mpondan kiinnostuksesta afrikkalaisperäisen väestön, musiikin ja perinteiden maailmanlaajuiseen liikkeeseen ja sen synnyttämiin taidemuotoihin sekä kokemuksiin itäafrikkalaisen tanssin ja rummutuksen opettajana Suomessa lähes 20 vuoden ajan.

Koreografia ja musiikin sovitus: Menard Mponda
Puvut: Jenni Kuronen-Neves & Sari Wondell
Audiovisuaalinen suunnittelu ja toteutus: Janne Hietanen

Kuningattaret:
Oxum: Catherine Knuutila (tanssi, laulu)
Iansã: Jenni Kuronen-Neves / Elina Reunanen (tanssi, laulu)
Yemanjá: Venla Pesonen (tanssi, laulu)

Tanssijat:
Teija Autio, Marita Ratia, Noora-Liina Ora, Antti Hursti, Minna Mustakangas, Piia Seppälä, Laura Nikula, Julia Milao, Hannakaisa Haavisto, Veera Volanen

Muusikot:
Menard Mponda (perkussiot, laulu), Cheick Cissokho (kora, laulu), Senni Valtonen (kantele, huilu, laulu), Timo Järvenpää (perkussiot), Jouni Piekkari (berimbao, laulu), Aku Luukka (berimbao, laulu)

Kesto: 75 min

Stoa

The Rise of the Queens

Esitykset

Osta lippu
Map

Stoa

Turunlinnantie 1, Helsinki

11.2.2017

19.00